27 Οκτώβρη: 34χρονος εργάτης αλβανικής καταγωγής τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια έργων της Τεχνικής Εταιρείας «ΑΒΑΞ». Η πλαϊνή πόρτα ενός φορτηγού (αρπάγη) της Κοινότητας Κρυονερίου, εξαιτίας του άθλιου οδοστρώματος και των αναταράξεων που προκαλεί, άνοιξε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον άτυχο εργάτη στο κεφάλι και στο σώμα. Ο εργάτης νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο σώμα του.
29 Οκτώβρη :Από τον 6ο όροφο οικοδομής κτιρίου της ΑΤΕ Bank στη λεωφόρο Συγγρού έπεσε χτες το μεσημέρι ο 55χρονος υδραυλικός, Γιώργος Σολδάτος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Στο σημείο δεν υπήρχαν ούτε στοιχειώδη προστατευτικά μέτρα . Ο 55χρονος μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
6 Νοέμβρη: Από ηλεκτροπληξία πέθανε 32χρονος εργάτης, έξω από το σούπερ μάρκετ «Μασούτης» στο Σβορώνο Πιερίας. Ο εργάτης, μαζί με συνάδελφό του, έκανε εργασίες ελαιοχρωματισμού στην πινακίδα επωνυμίας του σούπερ μάρκετ, όταν ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρο καλώδιο με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο από ηλεκτροπληξία.
9 Νοέμβρη: ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Σαΐντ Πατάουι, έγγαμος και πατέρας 3 παιδιών, εργαζόμενος στο αλιευτικό ΛΑΚΗΣ, ιδιοκτησίας Βασιλείου Αρζόγλου, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε στον όρμο της Αστρίδας Θάσου, σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή. Παρά τις έρευνες που ακολούθησαν ο αλιεργάτης δεν βρέθηκε ακόμα, οι έρευνες όμως σταμάτησαν.
14 Νοεμβρίου: Δυο εργάτες , 29 και 39 χρονών τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την διάρκεια εκβραχισμών σε αγροτική τοποθεσία κοντά στη Σητεία. Το ατύχημα έγινε κατά την διάρκεια πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού.
21 Νοέμβρη: Εχασε τη μάχη για τη ζωή, ο 55χρονος εργάτης Γρηγόρης Παλέντζας που δούλευε στο εργοστάσιο στρωμάτων «ΧΑΤΖΗΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗ» (στην παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου), ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στη βιομηχανία στις 8 Οκτώβρη. Ο Γρηγόρης Παλέντζας νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο ένας πυροσβεστικός κρουνός που βρισκόταν έξω από την επιχείρηση – τη μέρα που ξέσπασε η φωτιά – ήταν χαλασμένος και ο δεύτερος, 2 χιλιόμετρα από την πυρκαγιά, ήταν εκτός λειτουργίας.
-Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο «Γ. Γεννηματάς», δύο ελαιοχρωματιστές, αδέλφια, που δούλευαν σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην Παιανία. Οι Μανώλης και Θανάσης Μπεσίνης, 31 και 27 χρονών, χρωμάτιζαν εσωτερικούς χώρους, με τη βοήθεια γεννήτριας που δούλευε με βενζίνη. Εξαιτίας των ισχυρών αναθυμιάσεων οι δύο νέοι λιποθύμησαν και μεταφέρθηκαν στην Εντατική.
25 Νοέμβρη: Σοβαρά τραυματίστηκε σήμερα και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ένας εργάτης, όταν κατά τη διάρκεια εργασίας του στις 12 το μεσημέρι, έπεσε στο κενό. Ο άτυχος οικοδόμος Αλβανικής καταγωγής εργαζόταν για τις ανάγκες αναστύλωσης νεοκλασικού κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Ρήγα Φεραίου πλησίον της Αγίου Νικολάου.
8 Δεκέμβρη : Εκτός κινδύνου συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ο 45χρονος υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου, που τραυματίστηκε σοβαρά στη λεκάνη την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας. Ο τραυματίας φέρει σοβαρές κακώσεις και εγχειρίστηκε από τους γιατρούς την ημέρα του ατυχήματος.
11 Δεκέμβρη: Την ζωή του έχασε ο Χρήστος Δεσποτούλης 50 χρόνων, πατέρα δύο παιδιών, που έπεσε από τον 4ο όροφο οικοδομής. Στην Κηφισιά.
14 Δεκέμβρη: Ο 41χρονος εργάτης Μιχάλης Σαββίδης καταπλακώθηκε από το κλαρκ, το οποίο χειριζόταν στις αποθήκες της «Κόκα-Κόλα» στο Κορωπί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, το στήθος και τα πόδια ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος δούλευε σε εργολάβο ως ανειδίκευτος και δεν είχε άδεια χειριστή κλαρκ.
-Στο αριστερό του χέρι, στο ύψος του καρπού, τραυματίστηκε ένας 30χρονος εργάτης. Το συμβάν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασίας του, σε βιοτεχνία παραγωγής τυποποιημένων προϊόντων στα Τρίκαλα.
16 Δεκέμβρη:Τραυματίστηκε ο 54χρονος τεχνίτης – οικοδόμος Γιάννης Γεροντάκης, σε ατύχημα που συνέβη στο εργοτάξιο στις «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ΑΕ» στη Ριτσώνα. Ο εργαζόμενος, που έπεσε από σκαλωσιά, χτύπησε στη σπονδυλική στήλη και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου και νοσηλεύεται. Εργαζόταν στην εταιρεία «Αχιλλεύς – Τεχνική ΑΤΕ» με έδρα το Χαλάνδρι.
17 Δεκέμβρη: Μερικές φορές την πατάνε και τα μεγάλα κεφάλια: νεκρός 62χρόνος Ιταλός μηχανικός που ήταν ο επικεφαλής των έργων της κατασκευαστικής κοινοπραξίας «Μαλιακός – Κλειδί» από αποκόλληση βράχου στα έργα στα Τέμπη. Ελαφρά τραυματίστηκαν και δύο εργάτες.
21 Δεκέμβρη:Έκρηξη σε πυρηνελαιουργείο ιδιοκτησίας του Παύλου Ανδρουλάκη στο χωριό Καστελλιανά Ηρακλείου είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη φωτιά. Από την έκρηξη, τραυματίστηκε ένας εργαζόμενος και ο 40χρονος Γιώργος Χασουράκης εξέπνευσε δύο μέρες αργότερα από τα εγκαύματα.
22 Δεκέμβρη: ο 30χρονος Αναστάσιος Δερβένης, εργαζόμενος της “Ελληνικής Χαλυβουργίας” , χειριζόταν το «μηχάνημα κουλούρας» το οποίο δένει σιδερόβεργες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το μηχάνημα «βούτηξε» και τραυμάτισε πολύ σοβαρά το αριστερό πόδι του εργαζόμενου, όταν εκείνος προσπαθούσε να το ξεμπλοκάρει. Το κουμπί ασφαλείας που σταματάει αυτόματα τη λειτουργία του μηχανήματος δε δούλεψε, αν και πατήθηκε, καθώς είναι προβληματικό εδώ και καιρό αλλά δεν επισκευάζεται.
Λίγες ώρες αργότερα και σε άλλο σημείο της ίδιας επιχείρησης ο Λούσα Πέτριτ 38 ετών από την Αλβανία ο οποίος εργαζόταν στον εργολάβο Νίκο Καρακοβούνη με έδρα το Σχηματάρι, έπεσε σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων εργαζομένων, από σκαλωσιά και ύψος περίπου τεσσάρων μέτρων με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι.
24 Δεκέμβρη: Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα νοσηλεύεται ο εργαζόμενος Λουκάς Κουσκούκης που έπαθε ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» Ο εργαζόμενος – που δούλευε στην εργολαβία «Μαργαρίτη» – στις 8.50 π.μ. υπέστη εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του. Το “ατύχημα” έγινε όταν κατά την εργασία αλλαγής πινακίδας σήμανσης στην εξωτερική πλευρά του προστατευτικού πλέγματος του διακόπτη του υποσταθμού του εργοστασίου δημιουργήθηκε ηλεκτρικό τόξο με αποτέλεσμα ο εργάτης να πάθει ηλεκτροπληξία. Ο εργαζόμενος είχε ειδικότητα καθαριστή. Η συγκεκριμένη εργασία που έκανε εκείνη την ώρα είναι άκρως εξειδικευμένη και επικίνδυνη εργασία και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο εργαζόμενο.
25 Δεκέμβρη: 9 ναυτικοί έχασαν την ζωή τους στα “αόρατα” κάτεργα της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο καράβι Aegean Wind, ιδιοκτησίας της Atlantic Bulk Carriers Management με έδρα το Πειραιά.
2
9 Δεκέμβρη: Σκοτώθηκε ο 33χρονος Rusev Anton, εργαζόμενος σε Βιοτεχνία Επεξεργασίας Ξύλου στη Μάνδρα Δ. Ορφέα στον Έβρο. Ο εργάτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής ξύλου, όταν χτυπήθηκε από κλαδί στο κεφάλι κατά την πτώση κορμού.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά : αυτό το “αλβανικής καταγωγής”, όταν το λένε στην τηλεόραση, βάζουν ορισμένοι τις φωνές κατά των ρατσιστών “ρουφιάνων δημοσιοκάφρων”, όταν γράφεται στην αντιπληροφόρηση κανένας δε διαμαρτύρεται. Είναι σωστό αυτό;
Δεν καταλαβαίνω που ακριβώς έγκειται ο ρατσισμός… Το ζήτημα είναι να γραφτούν όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που “παθαίνουν” ατύχημα.
Αφου λοιπόν το ζήτημα είναι να γραφτούν όσες περισσότερες πληροφορίες … το παιδί της λίστας των εργατικών ατυχήματων που έγινε στις 25 Απριλίου 2009 ονομάζεται Αθανάσιος Γεωργίου και όχι Giorgi Tάνας και ήταν Έλληνας.. βορειοηπειρώτης…ελληνικής καταγωγής γεννημένος στη Αλβανία. Για σας που ξέρετε ιστορία ίσως κάνει διαφορά, για σας που είστε άνθρωποι δεν θα κάνει καμία… .. Δεν είχε προλάβει να κλείσει ούτε τα 24 (για σας ίσως δεν κάνει καμία διαφορά, για μένα που είναι ξάδελφός μου κάνει) και ήταν πολιτικός μηχανικός..εργαζόταν εκείνο το βράδυ, αντι να πίνει καφέ και να τρώει τα λεφτά του μπαμπά, για να κάνει το μεταπτυχιακό του στην Αγγλία. Ως νομικός θα πω ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ως άνθρωπος θα πω ανθρωποκτονία εκ δόλου διότι εξετείας των ελλείψεων στο ασανσερ είχε ξαναγίνει ατύχημα αλλά οι διορθώσεις γίνανε μόνο το δυστύχημα, εαν δεν σκοτώσεις πρώτα κανέναν εργαζόμενο βάζεις πόρτες? δεν βάζεις….Και πληροφοριακά..σ’ αυτό το ζαχαροπλαστείο που τρώτε και απολαμβάνεται τα γλυκά του, έχει εργαζόμενους μόνο αλλοδαπούς, γι’αυτό ίσως δεν έχει όρους ασφαλείας στους ανελκυστήρες… γιατί όροι υγειηνής και ασφάλειας με αλλοδαπούς δεν πάνε..πάνε?