Βολιβία
Ο σοσιαλιστής κολλητός του Τσάβες, Έβο Μοράλες γλύτωσε στο παρά 5 μια εξέγερση στη χώρα του στις αρχές του χρόνου, λίγο πριν ξεσπάσουν οι μεγάλες εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, παίρνωντας αμέσως πίσω τις αυξήσεις έως και 80% στην τιμή του πετρελαίου, η οποία είχε μείνει σταθερή για 6 χρόνια, λόγω περικοπής του σχετικού κρατικού επιδόματος. Μαζί με το πετρέλαιο είχαν εκτοξευθεί φυσικά και οι τιμές των τροφίμων.
Αρχικά έγιναν ειρηνικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα La Paz (η ειρήνη) που εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με πετροπόλεμο και δακρυγόνα όταν οι μπάτσοι εμπόδισαν τον κόσμο να προσεγγίσει την κεντρική πλατεία όπου βρίσεκται το κυβερνητικό μέγαρο. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε τουλάχιστον ακόμη πόλεις με απολογισμό 15 τραυματισμένους μπάτσους, οι 2 σοβαρά.
Έτσι ο Μοράλες μέσω διαγγέλματος ανακοίνωσε ότι ανακαλεί το σχετικό διάταγμα 748 που προέβλεπε την άυξηση, κάνοντας λόγο για 'μη κατάλληλη στιγμη'.
Λίγο αργότερα, στις 24 Γενάρη, διαδήλωση διαμαρτυρίας 7.000 που είχαν καλέσει οι αγροτικές ινδιάνικες φυλές Chulpa και Sicoya, εναντίον της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, στην Llalagua, κατέληξε σε επίθεση και λεηλασία πάνω από 30 επιχειρήσεων τροφίμων και ηλεκτρικών, κυρίως μεγάλων, αλλά και μικρότερων. Οι μπάτσοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα καθώς ήταν πολύ λιγότεροι, ενώ το πλήθος επιτέθηκε και τραυμάτισε δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να πάρουν πλάνα και φωτογραφίες.
Αναφέρεται πως δεν ήταν λίγοι οι γείτονες και μαγαζάτορες που διαμαρτύρονταν έντονα για την κατάσταση και ζητούσαν απ' το κράτος να επέμβει με αστυνομία και στρατό.
Αλβανία
Εξέγερση που καταπνίγηκε στο αίμα 4 διαδηλωτών μέσα σε μια μέρα, έγινε στα Τίρανα στις 21 Γενάρη, σχεδόν ταυτόχρονα με την έκρηξη σε Αίγυπτο-Τυνησία. Αφορμή ήταν η πορεία διαμαρτυρίας που είχε καλεστεί από το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα (το τοπικό Μπατσόκ) το οποίο έχασε οριακά τις εκλογές κ
αι κατήγγειλε νοθεία του Σαλί Μπερίσα, η οποία είχε πάνω από 30.000 κόσμου και ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη.
Λίγες βδομάδες νωρίτερα είχε προβληθεί σην τηλεόραση βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα να ζητά από τον Υπουργό Οικονομίας, Πρίφτι, να επαναλάβει διαγωνισμό για ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, ώστε να επωφεληθεί μια συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία.
Πυρπολήθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα και έγιναν εκτεταμένες συγκρούσεις με τους μπάτσους. Όταν οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το πρωθυπουργικό μέγαρο, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και εκτέλεσαν 4 διαδηλωτές. Βίντεο με εκτελέσεις διαδηλωτών στο http://www.youtube.com/watch?v=MWfn2GcAIFQ&feature=player_embedded και http://www.youtube.com/watch?v=qAWDNK4MLww .
Ινδία-Πακιστάν
Η Ινδία είναι μια απ' τις χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό και την ταχύτερη οικονομική 'ανάπτυξη', δηλαδή αφάιμαξη του πληθυσμού αυτού απ' τους μεγάλους πολυεθνικούς επενδυτές. Έτσι είναι συχνά τα φαινομενα των βίαιων ακόμη και πολύνεκρων συγκρούσεων που σχετίζονται με εργατικά, αλλά και ζητήματα επί της γης.
Στις 21 Γενάρη, λοιπόν, πυρπολήθηκαν αστυνομικά και άλλα κρατικά οχήματα, και έγιναν επιθέσεις στους μπάτσους από κατοίκους του χωριού Karchan μετά τις τις ανακοινώσεις της εταιρίας Jaypee Group που κατασκευάζει θερμο-ενεργειακό εργοστάσιο 1.320 MW στην περιοχή. Οι οργισμένοι κάτοικοι ζητούσαν τουλάχιστον να λάβουν υψηλές χρηματικές αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση της γης τους. Σε μια άλλη περίπτωση στην Άντρα Πραντές, 3 διαδηλωτές εναντίον κατασκευής εργοστασίου θερμικής ενέργειας σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς όταν οι μπάτσοι απέτυχαν να αποκρούσουν το πλήθος με τα άλλα μέσα, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και νερό υπό πίεση.
Στο γειτονικό Πακιστάν, 2 μέρες νωρίτερα, εργάτες της πολυεθνικής ηλεκτρισμού Karachi Electric -που παλεύει να επανέλθει στην κερδοφορία μετά το 2005- λιθοβόλησαν και πυρπόλησαν οχήματα της εταιρείας μετά την ανακοίνωση της απόλυσης 4.000 εξ' αυτών.
Πίσω στηνΙνδία, στην ανατολικη Orissa, σε μια αρκετά παρόμοια περίπτωση, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της χαλυβουργικής εταιρείας GKW, Radheshyam Ray πλήρωσε τη θέση του όπως πρέπει, με βασανιστικό θάνατο. Μετά την ανακοίνωση απόλυσης εργατών, εξαγιρωμένο πλήθος έλουσε με βενζίνη τη τζιπάρα του και την έκαψε, με τον ίδιο μέσα, την ώρα που προσπαθούσε να φύγει απ' το εργοστάσιο.
Στο Μπανγλαντές, στα τέλη Μάρτη, οδηγοί και ιδιοκτήτες των παραδοσιακών 3-κυκλων καροτσιών 'ricksaws' 'τα έσπασαν' και βανδάλισαν με πέτρες, ξύλα και τούβλα πάνω από 100 αυτοκίνητα στην περιοχή Malibagh, έχοντας εξοργιστεί από απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει ή να απαγορέψει την κυκλοφορία τους στους δρόμους,έναντι των αυτοκινήτων. Αν και το τμήμα ήταν δίπλα, μπάτσοι δεν φάνηκαν.