ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Το 2006, ο -δημοκρατικά εκλεγμένος- πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα εκδιώκεται από τη χώρα μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, κατηγορούμενος για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Ο Σιναουάτρα διαθέτει περιουσία αμύθητης αξίας, εκ της οποίας δεσμεύονται αρχικά και στη συνέχεια κατάσχονται 2 δισεκατομμύρια ευρώ(!), τα οποία πηγαίνουν -σύμφωνα με την επόμενη κυβέρνηση- στα δημόσια ταμεία. Τα τελευταία 2 χρόνια κάνει δυναμικά την εμφάνισή του ένα αντι-κυβερνητικό κίνημα, τα "κόκκινα πουκάμισα" το οποίο έχει για αιτήματα τη διενέργεια εκλογών, την τιμωρία καθεστωτικών στρατηγών που είχαν αιματοκυλήσει διαδηλώσεις κ.ά. Το κίνημα αυτό, σύμφωνα με διάφορες πηγές αστικού κυρίως τύπου, συσπειρώνει ένα ετερόκλητο πλήθος "δημοκρατών", φτωχών αγροτών και εξαθλιωμένων, γενικότερα, ανθρώπων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι εκ των 'ηγετών' του κινήματος είναι ένας πρώην ποπ σταρ και ένας πρώην στρατηγός που αναφέρεται πως σχετιζόταν με τη CIA.
Μέσα στο δίμηνο Απρίλη-Μάη, ένα πλήθος περίπου 5-10.000 ανθρώπων από τα κόκκινα πουκάμισα κατέλαβε και οχύρωσε με οδοφράγματα μια έκταση 3 τετρ. χιλιομέτρων στο κέντρο της πρωτεύουσας Bangogh, στο οποίο εδράζονται τα γραφεία των μεγαλύτερων πολυεθνικών -και μη- εταιρειών. Ο πρωθυπουργός Βετζατζίβα πρότεινε 'σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης' που προέβλεπε εκλογές το Νοέμβρη, όμως τα κόκκινα πουκάμισα μετρούσαν ήδη νεκρούς και τραυματίες από τις σποραδικές επιθέσεις στρατού και αστυνομίας με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να ναυαγήσουν. Έτσι, στις 19 Μάη, ο στρατός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κεντρικού οδοφράγματος με καταιγισμό πραγματικών πυρών, σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές και τραυματίζοντας πολλαπλάσιους. Οι ηγέτες των πουκαμίσων παραδόθηκαν στην αστυνομία, όμως το πλήθος, πριν διαλυθεί, πρόλαβε να πυρπολήσει μια σειρά από κτίρια όπως τη βιβλιοθήκη του χρηματιστηρίου, δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα (το ένα από τα οποία είναι το μεγαλύτερο υποκατάστημα της αλυσίδας Central World στη Νοτιοανατολική Ασία) καθώς και τα γραφεία μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου. Ο συνολικός απολογισμός των ταραχών του διμήνου ανέρχεται σε τουλάχιστον 89 νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες Στην περιφέρεια της χώρας υπήρξε κάποια κινητικότητα με επιθέσεις σε δημαρχεία, αλλά ο Βετζατζίβα κήρυξε 23 επαρχίες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συνδυαζόμενης με απαγόρευση κυκλοφορίας. Τις τελευταίες βδομάδες έχουν γίνει 3 βομβιστικές επιθέσεις με χειροβομβίδα σε στάση λεωφορείου(1 νεκρός) σε πλατεία στην περιοχή των πρώην οδοφραγμάτων και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης, με το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας να είναι ανοιχτό.
Τελικά φάνηκε ότι ακόμα και μέσα από ένα κίνημα κυρίως αστικό ξεπήδησαν δυνάμεις που αμφισβήτησαν το μονοπώλιο της βίας από το καθεστώς και δεν δίστασαν να προβούν σε αντικαθεστωικές βιαιότητες που κανένας δεν θα περίμενε από μια τέτοια σύνθεση. Εξίσου βέβαιο είναι ότι το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι των αντικυβερνητικών δε θα επιστρέψει επ' αόριστον 'σπίτι του' αλλά θα διεκδικήσει πολλά πολλά περισσότερα.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ο κοινωνικός πόλεμος στην Αργεντινή απέχει ακόμα πολύ από το να κοπάσει, καθώς η καταστολή και η κρατική τρομοκρατία βρίσκονται στο απόγειό τους, το ίδιο όμως και η αντίσταση.
Στις 17 Ιούνη, δολοφονείται εν ψυχρώ από ένα μπάτσο ο 15χρονος Diego Bonefoi στο χιονισμένο προάστιο San Carlos de Bariloche της πόλης Rio Negro. O μπάτσος ισχυρίζεται πως βρισκόταν σε άμυνα, πως ο 15χρονος που κυνηγούσε έξω από ένα supermarket (πιθανόν είχε κλέψει τρόφιμα για να φάει) οπολοφορούσε και πως το πιστόλι του εκπυρσοκρότησε. Όλα αυτά που κάτι μας θυμίζουν κι εμάς εδώ, δεν έπεισαν κανέναν ούτε στην Αργεντινή. Εξοργισμένοι κάτοικοι και φίλοι του θύματος συγκεντρώνονται έξω απ' το τμήμα και συγκρούονται με τους μπάτσους ενώ καίνε και ένα αυτοκίνητο. Η αστυνομία απαντά με χημικά, πλαστικές και κανονικές σφαίρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στην πλάτη ο 29χρονος Jose Sergio Cardenas, και ο 16χρονος Nicolas Carrasco οι οποίοι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο λίγες ώρες αργότερα. Ακόμη 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρότερα. Οι μπάτσοι μέτρησαν 8 τραυματισμούς, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο αρχηγός του Α.Τ. Ο αρχικός μπάτσος-δολοφόνος συνελήφθη, όμως η ιστορία δεν σταμάτησε εκεί. Ο δήμαρχος είχε τη φαεινή ιδέα να πάει συνοδεία αστυνομικών και ενός δικαστή προς το σπίτι του νεκρού 15χρονου, όπου το αυτοκίνητό του δέχτηκε οργισμένη επίθεση με πέτρες, για να απαντήσουν οι μπάτσοι πυροβολώντας τα παράθυρα του σπιτιού των συγγενών την ώρα που μέσα βρίσκονταν 7χρονα παιδιά. Σχετικό βίντεο εδώ: http://tinyurl.com/33kztyk
Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Ιουλίου, ο 21χρονος Gilberto Gimenez βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί των κρατητηρίων όπου είχε προσαχθεί μόλις 2 ώρες νωρίτερα από το πάρκινγκ ενός χώρου bowling , επειδή σύμφωνα με τους μπάτσους συμμετείχε σε ένα καβγά. Αμέσως άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος με πολύ άγριες διαθέσεις έξω από το Α.Τ. της πόλης Salliquelo, 500χλμ δυτικά του Buenos Aires. Oι πρώτοι συγκεντρωμένοι άρχισαν να καίνε λάστιχα, ενώ όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος αυξάνονταν με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν περιπολικά και να συγκρουστούν με την αστυνομία, η οποία -ενισχυμένη με επιπλέον γουρούνια από γειτονικές πόλεις- απάντησε με χημικό πόλεμο και πλαστικές σφαίρες. Η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε πως πρόκειται για αυτοκτονία, κάτι που αρνήθηκε επίμονα να δεχθεί ο πατέρας του νεκρού 21χρονου.
Στις 21 Μάρτη, ένα φορτηγάκι του δήμου του Baradero, καταδιώκει μια μηχανή με 2 αναβάτες με σκοπό να τους δώσει κλήση. Κατά την καταδίωξη η μηχανή ανατρέπεται και σκοτώνονται ακαριαία οι 16χρονοι φίλοι Miguel Portugal και Giuliana Gimenez. Ένα πλήθος 2.000 ατόμων πυρπολεί άμεσα το δημοτικό βανάκι, ενώ στη συνέχεια κατευθύνεται στο τοπικό δημαρχείο, το οποίο στη συνέχεια πυρπολεί και καταστρέφει ολοσχερώς. Επιθέσεις δέχονται επίσης το δημοτολόγιο, τα δικαστήρια, ο μεγάλος ραδιοσταθμός Time FM καθώς και το σπίτι του διοικητή της περιοχής Pablo Scarfoni που θέλησε να επισκεφτεί το χώρο του "δυστυχήματος". Η οργή των χιλιάδων κατοίκων και φίλων αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά μονάχα όταν κατέφθασαν ενισχύσεις απ' το Buenos Aires οι οποίες πέταξαν -τι άλλο;- χημικά και πλαστικές σφαίρες. Οι δύο οδηγοί του δημοτικού οχήματος συνελήφθησαν, ενώ την παραίτησή τους υπέβαλαν ο αρχηγός της αστυνομίας του Baradero Oscar Gomez και o διοικητής Scarfoni. Τέλος απαλλάχθηκε των καθηκόντων του ο τοπικός αξιωματούχος Raul Franzoia. Ενδιαφέροντα βίντεο στο λινκ http://tinyurl.com/34dxlun
Σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε 4 τράπεζες του Buenos Aires (οι 2 ισπανικών συμφερόντων) από έκρηξη αυτοσχέδιων βομβών το Μάρτη και τον Αύγουστο. Στις 4 Αυγούστου βομβιστική επίθεση με υλικές ζημιές δέχθηκαν και τα γραφεία των χιλιανών αερογραμμών LAN, και πάλι στην πρωτεύουσα της χώρας.
ΙΝΔΙΑ
Από το μακρινό 1967, υπάρχει μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του ινδικού κράτους και ορισμένων μαοϊκών ανταρτών του -παράνομου- Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (μαοϊκού) που αποκαλούνται 'ναξαλίτες' (από το όνομα του χωριού όπου πρωτοξεκίνησε η εξέγερση). Οι ναξαλίτες αποτελούνται κυρίως από πάμφτωχους αγρότες και φυλές ιθαγενών που βλέπουν την -πλούσια σε ορυκτά- γη τους να ξεπουλιέται σε μεγάλες πολυεθνικές, τη στιγμή που η πείνα, η εκμετάλλευση και η γενικότερη εξαθλίωσή τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή των ανθρώπων που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.
Τα τελευταία χρόνια οι αντάρτες έχουν κερδίσει αρκετό έδαφος, ειδικότερα στις περιοχές Ορίσα, Τσάτισγκαρ, Δυτική Βεγγάλη, Μπιχάρ, Μαχαράστρα, και Αντρα Πραντές, ελέγχοντας μια έκταση 92.000 τετρ.χλμ. η οποία έχει ονομαστεί 'κόκκινος διάδρομος', ενώ η γενικότερη παρουσία τους είναι ενεργή σε 220 επαρχίες της χώρας και σε συνολικά 20 από τα 28 κρατίδια που αποτελούν την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Ινδίας, τη μεγαλύτερη του κόσμου με 1.2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Το ινδικό κράτος, εκτός από τους αμέτρητους μπάτσους και στρατιωτικούς (1.500.000 φαντάροι + 2.000.000 έφεδροι είναι η κρατική δύναμη, 250.000 εκ των οποίων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στον εμφύλιο, αυτόν, πόλεμο) έχει επιστρατεύσει την κλασσική συνταγή των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων που κάνουν τις πλέον βρώμικες δουλειές, όπως το κάψιμο εκατοντάδων (!) χωριών σε μία μόνο επαρχία με τη συνοδεία μαζικών βιασμών και ακρωτηριασμών ακόμα και 3χρονων νηπίων, ενώ εξαπέλυσε την επιχείρηση 'πράσινο κυνήγι', μια μεγάλης κλίμακας κεντρική επίθεση εναντίον των ανταρτών και των εδαφών που ελέγχουν.
Το 2006 ο πρωθυπουργός Μάνμοαν Σινγκ δήλωσε πως "οι ναξαλίτες αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας,''ενώ το 2009 πρόσθεσε εναγωνίως πως 'η χώρα χάνει τη μάχη από τους μαοϊκούς αντάρτες". Φέτος το Φλεβάρη, οι αντάρτες, οι οποίοι αριθμούν περί τους 20.000 ενόπλους και τριπλάσιους συνδέσμους-συμπαθούντες, εξαπέλυσαν την επιχείρηση 'Operation Peace Hunt' σε απάντηση της κρατικής επίθεσης, σκοτώνοντας 24 παραστρατιωτικούς μετά από έφοδο στο στρατόπεδό τους, με αρχηγό της επίθεσης μια γυναίκα, τη Τζαγκάρι Μπασκέι, ενώ στις 6 Απρίλη κατάφεραν το μεγαλύτερο πλήγμα ως τώρα, σκοτώνοντας 76 και τραυματίζοντας άλλους 50 παραστρατιωτικούς μετά από ενέδρα σε κομβόι στο κρατίδιο του Τσάτισγκαρ. Οι επιθέσεις και ενέδρες εναντίον παρα-στρατιωτικών και μπάτσων συνεχίζονται ως σήμερα με δεκάδες νεκρούς, ομήρους και απαλλοτριωμένο οπλισμό. Οι υπεύθυνοι των βιομηχανικών ενώσεων, δηλώνουν πια πως "αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, ακόμα και οι πιο πιστοί επενδυτές που σχεδιάζουν προγράμματα δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξόρυξη άνθρακα, βωξίτη και ατσαλιού, απλώς θα πετάξουν μακριά"
Για περισσότερες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, εδώ: http://tinyurl.com/39jk47w
Τουρκία
Οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσαν τον τερματισμό της μονομερούς τους εκεχειρίας με την Τουρκία στις αρχές του Ιούνη, μέσω του νέου προέδρου της αυτόνομης κοινότητάς τους, Μασούντ Μπαρζανί. Ως λόγοι αναφέρονται η συνεχιζόμενη βία και καταπίεση εναντίων των Κουρδικών μειονοτήτων, η φίμωση της πολιτικής τους έκφρασης καθώς και η σύλληψη εκατοντάδων Κούρδων πολιτικών στελεχών από την Τουρκική κυβέρνηση του Κόμματος ΑΚΡ. Αυτό είχε ως συνέπεια να πολλαπλασιαστούν οι εκατέρωθεν επιθέσεις σε στρατιωτικά φιλάκια, αλλά και οργανωμένες επιθέσεις πογκρόμ του Τουρκικού Στρατού σε Κουρδικά χωριά. Συγκεκριμένα τα χωριά Keçeli (Bizinka) και Palamutlu (Xerbekar) όπου μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών ο στρατός εμπόδιζε την κατάσβεσή του από τους κατοίκους. Άλλες κτηνωδίες που έλαβαν χώρα την περίοδο αυτή ήταν οι ακρωτηριασμοί των σορών ανταρτών του PKK από τον Τουρκικό στρατό πριν την παράδοσή τους στους συγγενείς, αλλά και οι μαζικές δολοφονίες στρατιωτικών και αμάχων και από τις δυο πλευρές.
Ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ προειδοποίησε πως αν δεν βρεθεί γρήγορα μια λύση μέσω του διαλόγου, τότε οι Κούρδοι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Επιπλέον, οι Κούρδοι Αντάρτες του ΡΚΚ δήλωναν πως θα προβούν σε εκεχειρία μόνο αν τεθούν σε εφαρμογή τα αιτήματά τους και πάντα υπό την επίβλεψη του Ο.Η.Ε., χρησιμοποιώντας παράλληλα ως μέσω πίεσης τις ανατινάξεις των αγωγών πετρελαίου από το Ιράν. Τελικά η μια πρόχειρη Εκεχειρία υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών από τα μέσα Αυγούστου έως και τις 20 του Σεπτέμβρη λόγω του Ιερού Μήνα των μουσουλμάνων, του Ραμαζάνι.
Μ. Βρετανία
Σε 4ήμερο(Κυριακή 11/7-Τετάρτη14/7) συγκρούσεων εξελίχθηκε η Προτεσταντική Γιορτή-Παρέλαση “Protestant Orange” στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας. Οι προτεστάντες των ταγμάτων της Οράγγης, που ουσιαστική τους επιδίωξη είναι να παραμείνει για πάντα το νησί προτεκτοράτο του βρετανικού στέμματος, παρελαύνουν κάθε χρόνο στη Βόρειο Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της μάχης στο Μπόιν του 1660 κατά την οποία ο προτεστάντης Γουλιέλμος Γ' της Οράγγης νίκησε τον καθολικό Ιάκωβο Β'.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν από τις γειτονιές του Μπέλφαστ ενώ πολύ σύντομα εκατοντάδες άτομα άρχισαν να συγκρούονται με τους μπάτσους χρησιμοποιώντας πέτρες και μολότοφ. Τη δεύτερη μέρα οι συγκρούσεις έγιναν ακόμη πιο βίαιες με κάποιους διαδηλωτές σε ορισμένες περιοχές της πόλης να πυροβολούν εναντίων των μπάτσων, και να στήνουν οδοφράγματα Τα σκηνικά συνεχίστηκαν για άλλες δυο ημέρες.
Σε αυτό το φεστιβάλ θρησκευτικού μίσους συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, μέχρι και δεκάχρονα παιδιά.
Περίπου 100 μπάτσοι τραυματίστηκαν, ενώ οι κυβερνώντες πολιτικοί, οι οποίοι ανήκουν και στις δυο Θρησκευτικές ομάδες και τα έχουν κάνει πλακάκια, έσπευσαν να καταδικάσουν τα γεγονότα, νίπτοντας, στην ουσία, τας χείρας τους.
Σε άλλα νέα από το νησί, πολύ συχνό φαινόμενο είναι πλέον να ξυλοκοπούνται φασίστες σε αγγλικές πόλεις, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και ανάλογο με την αύξηση του αριθμού των ομάδων αυτών στην Μ. Βρετανία.
Κάποια τελευταία σκηνικά είναι το πέσιμο στην τοπική ομάδα του EDL(English Defense League, εθνικιστική οργάνωση) στην πόλη Croydon στις 14 Αυγούστου, μετά από εφόρμησή τους για διανομή έντυπου υλικού, όπου κάποια μέλη τους πήγαν καροτσάκι στο νοσοκομείο, και ανάλογα σκηνικά στις πόλεις Bradford και Brighton, όπου οι αντιφασιστικές ομάδες τις πόλεις έδωσαν ένα γερό μάθημα στα ασπόνδυλα. Πάντως οι μπάτσοι έκανα καλά τη δουλειά τους όσον αφορά την προστασία των ομοϊδεατών τους καθώς υπήρξαν και 14 συλλήψεις συντρόφων (στο Brighton).
Β. Αμερική
Είναι πλέον γνωστή σε όλο τον κόσμο η υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας που προέκυψε από διαρροή σε σωλήνες της εταιρίας καυσίμων ΒΡ, στον κόλπο του Μεξικό. Παρ’ όλο το σούσουρο που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα, την προβολή του από τα καθεστωτικά μέσα και την εξάντληση κάθε πιθανής ευκαιρίας για πρωτοσέλιδα και αποκλειστικές ειδήσεις, υπάρχουν κάποιες πτυχές που εσκεμμένα είτε αποσιωπήθηκαν είτε πέρασαν στα ψιλά γράμματα από την 4η εξουσία:
1ον: Η ΒΡ ήρθε σε συμφωνία με την εταιρία Google, ούτως ώστε αν κάποιος περίεργος προσπαθούσε να βρει πληροφορίες για το θέμα, να του εμφανίζει η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης(που είναι και με διαφορά αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο), ως πρώτη σελίδα αυτή της ΒΡ, στη οποία υπερτονίζεται ‘ο αγώνας που κάνει η εταιρία για να αποτρέψει και να αντιστρέψει το τεράστιο σφάλμα της’, ενώ προβάλλεται επίσης ένα κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας και ο ρόλος που διαδραματίζει στην παγκόσμια οικονομία.
2ον : Μια εκ των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, αυτή της Μ. Βρετανίας, θα υποστεί τρομακτικό πλήγμα από μια ενδεχόμενη πτώχευση της BP, καθώς πάνω από 18εκ βρετανοί είναι μέτοχοι της εταιρίας. Αυτό έχει ωθήσει την βρετανική κυβέρνηση να αρχίσει να σκέφτεται τρόπους που μπορεί να στηρίξει οικονομικά την επιχείρηση, ρίχνοντας ουσιαστικά το βάρος αυτό στους βρετανούς πολίτες, μέσω βαριάς φορολογίας.
3ον: Η ΒΡ, στα έργα που κάνει για να περιορίσει την ζημιά, χρησιμοποιεί τροφίμους φυλακών, τους οποίους αμείβει ελάχιστα ή και καθόλου, καθώς πολλοί εκτελούν στα έργα αυτά μέρος της κοινωνικής τους εργασίας, κομμάτι της ποινής τους. Έτσι, η ΒΡ ελαχιστοποιεί το κόστος πληρωμής των εργατών και παράλληλα αποκτά κάποιες φοροαπαλλαγές από το αμερικανικό κράτος.
Σε κάποια κινηματικά νέα τώρα, πραγματικό χάος δημιουργήθηκε το διήμερο 26-27 Ιούλη στο Τορόντο του Καναδά, όπου χιλιάδες διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με κάθε είδους μπάτσους, στα πλαίσια διαδήλωσης-διαμαρτυρίας ενάντια στο συνέδριο της G-20 που λάμβανε χώρα εκείνες τις μέρες στην πόλη.
Οι ριζοσπάστες διαδηλωτές ήρθαν σε ευθεία ρήξη με τους μπάτσους, καίγοντας μάλιστα και 2 περιπολικά ενώ και αυτοί με τη σειρά τους χτυπούσαν στο ψαχνό ακόμη και τους ειρηνικούς διαδηλωτές, με πλαστικές σφαίρες.
Θλιβερός ο απολογισμός έφτασε τον τρομακτικό αριθμό των 900 συλλήψεων, κάποιες από τις οποίες έγιναν με εφόδους σε σπίτια μέσα στη νύχτα. Οι συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων είναι άθλιες.
Κάποιες αναρχικές ομάδες από το Οντάριο αφιέρωσαν τον αγώνα αυτών των 2 ημερών στην μνήμη του συντρόφου Λάμπρου Φούντα.
Ακόμη, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κάποιοι μπάτσοι φαίνεται πως κατάφεραν να διεισδύσουν μυστικά σε ομάδες αναρχικών συντρόφων και ακτιβιστών στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο στον Καναδά. Ένας άντρας και μια γυναίκα, μέλη της “Joint Intelligence Group (JIG)”, που εστιάζει σε ζητήματα ‘εξτρεμισμού και τρομοκρατίας’, χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία, κατάφεραν να γίνουν μέλη αρκετών οργανώσεων και να συμμετέχουν σε αρκετές καταλήψεις και στέκια, να γίνουν αποδεκτοί και να μαζέψουν στοιχεία συντρόφων αλλά και να τους παγιδέψουν. Η γυναίκα μάλιστα, που χρησιμοποίησε το όνομα “Brenda”, είναι υπεύθυνη για συλλήψεις συντρόφων με κατηγορίες ακόμη και για συνωμοσία, τις ημέρες των διαδηλώσεων ενάντια στην G-20.
Το Resistance Network (Δίκτυο Αντίστασης στο ΔΝΤ=Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια αντιεξουσιαστική ομάδα της Ανατολικής Ακτής των Η.Π.Α.) στις 28 Μαΐου 2010 ανακοίνωσε πορείες αντιεξουσιαστών στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον που θα συμπέσουν με τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 9 με 11 Οκτωβρίου 2010.
Τεράστιο κύμα καταστολής και αιματοκύλισμα στον Παναμά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που πυροδοτήθηκε από μια σειρά διαδηλώσεων που έγιναν από τους εργάτες της χώρας εναντίων των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης του Ricardo Martinelli, η οποία εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εναντίων
ηγετικών στελεχών των εργατικών και κοινωνικών ομάδων FRENADESO(Frente Nacional por la Defensa de los Derechos Sociales, Εθνικό Μέτωπο για την Άμυνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων) και της ένωσης SUNTRACS (Sindicato Unico Nacional de Trabajadores de la Industria de la Construcción y similares, Ενιαία Εθνική Ένωση Εργατών του Κλάδου Κατασκευών).
Ο απολογισμός έως τώρα, 6 νεκροί και 150 τραυματίες, ενώ οι συλλήψεις ήταν εκατοντάδες. Κάποια από τα ηγετικά στελέχη των οργανώσεων που καταζητούνται από την κυβέρνηση κρύβονται μαζί με άλλους συντρόφους τους για να αποφύγουν τη σύλληψη.
Μεξικό
Σε μπαράζ δολοφονιών και καταστολής επιδόθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση του Μεξικό ενάντια στην αυτόνομη κοινότητα San Juan Copala, στην Οαχάκα. Μετά τη δολοφονία από παρακρατικούς της οργάνωσης UBISORT του μέλους της κοινότητας Betty Cariño και του φινλανδού αλληλέγγυου Jyri Jaakkola,
καραβάνια αλληλεγγύης που μετέφεραν τρόφιμα ,νερό και φάρμακα στην αποκλεισμένη αυτόνομη κοινότητα χτυπήθηκαν από τα συνδυασμένα πυρά της αστυνομίας, του στρατού και των παρακρατικών στις 8 Ιούνη. Υπήρξε και συνέχεια, καθώς δεν επιτρεπόταν σε κανένα καραβάνι να κινηθεί είτε μέσα είτε έξω από την κοινότητα και μάλιστα οι παρακρατικοί των UBISORT και MULT επιτέθηκαν σε αποστολή που είχε ως προορισμό την πρωτεύουσα της χώρας, σκοτώνοντας άλλους 3 ανθρώπους. Σαν να μην έφτανε αυτό την Παρασκευή 30/7 μεσημέρι (ώρα Μεξικού) πάνω από 100 βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν στον αυτόνομο δήμο και άνοιξαν πυρ εναντίον γυναικών που προσπάθησαν να τους σταματήσουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μία 18χρονη και μια 15χρονη. Πρόσχημα για την αστυνομική εισβολή αποτέλεσε η δολοφονία ενός από τους ηγέτες της UBISORT την οποία τοπικά ΜΜΕ προσπαθούν να χρεώσουν στον αυτόνομο δήμο. Ο εν λόγω κύριος ήταν γνωστός νονός της μαφίας στην περιοχή και δρούσε ανενόχλητος υπό την προστασία της κυβέρνησης του Μεξικoύ. Οι παρακρατικοί της UBISORT και της MULT δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την αυτόνομη προσπάθεια στο San Juan Copala, καθώς στέκεται εμπόδιο στην κυριαρχία τους και την επέκτασή τους στην περιοχή, δρουν έτσι ανεξέλεγκτα και υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, στην οποία επίσης δεν αρέσει το εγχείρημα. Έτσι, παρακρατικοί και αρχές βγαίνουν και οι δυο κερδισμένοι από την συνεργασία, με μοναδικό χαμένο τον αυτόνομο δήμο που στηρίζεται στην αλληλεγγύη ντόπιων και ξένων συντρόφων αλλά και στην βοήθεια της οργάνωσης «Άλλη Καμπάνια» της οποίας είναι μέλη.
Γαλλία
O -από καιρό συμπαθέστατος- Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε στα τέλη Ιούλη να 'ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολιτική ασφάλειας' του γαλλικού κράτους. Έτσι, δήλωσε πως οι καταυλισμοί των ρομά είναι 'εστίες εγκληματικότητας, σοκαριστικών συνθηκών διαβίωσης και πολλών άλλων κακών' και διέταξε μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Μπρις Ορτφέ τη διάλυση 300 εξ αυτών, που είναι οι μισοί ολόκληρης της Γαλλίας. Το σχέδιο προβλέπει μάλιστα την απέλαση των ανθρώπων αυτών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, όπου έχουν ήδη 'επαναπροωθηθεί' πάνω από 1000 άτομα, ενώ συνολικά 11.000 είχαν απελαθεί το προηγούμενο έτος. Οι μηχανισμοί καταστολής συνοδεύονται, όμως, πάντα, από τους απαραίτητους μηχανισμούς προπαγάνδας κι έτσι ήρθε στο φως της δημοσιότητας 'δημοσκόπηση' που αναφέρει πως το 65% των γάλλων τάσσεται υπέρ των απελάσεων. Μια δημοσκόπηση ηλεκτρονική, με δείγμα 1000 ανθρώπων. Ας βγάλει ο καθείς τα συμπεράσματά του.
Οι αντιδράσεις σε αυτήν την ναζιστικής εμπνεύσεως απόφαση ήταν εξ' αρχής έντονες και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην -εσκεμμένα καθυστερημένη και για τα μάτια του κόσμου- δήθεν διαμαρτυρία της Κομισιόν. Περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι στις 4 Σεπτέμβρη ενάντια στην πολιτική της μισαλλοδοξίας, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο σε δεκάδες άλλες γαλλικές πόλεις, όσο και σε Βαρκελώνη, Βουδαπέστη, Ρώμη κ.ά. Επίσης, στο κείμενο που συνόδευσε την απαλλοτρίωση ενός Carrefour στην Αργεντινή, αναφέρονται τα γεγονότα αυτά ως αιτία στόχευσης του γαλλικού ομίλου.
Ταυτόχρονα, ο Σαρκοζί δήλωσε πως θα πρέπει να αφαιρείται η γαλλική υπηκοότητα από όποιον τολμήσει να επιτεθεί σε μπάτσο ή οποιοδήποτε άλλο φορέα εξουσίας. Λεπτομέρεια: μια βδομάδα νωρίτερα, ένας μπάτσος δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 22χρονο ρομά στην πόλη Σεντ Ενιάν επειδή αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα για έλεγχο, με αποτέλεσμα καμιά 50ριά φίλοι και συγγενείς του να επιτεθούν στο τοπικό Α.Τ. με τσεκούρια και σιδηρολοστούς, πυρπολώντας και αυτοκίνητα…το έχουμε ήδη πει και θα το ξαναπούμε: τώρα που τα καπιταλιστικά 'καρότα' τελείωσαν, θα μας περισσέψουν τα -δημοκρατικά- μαστίγια. Το "θαύμα" των δυτικών οικονομιών μπορεί να στηρίχθηκε πάνω στους κολασμένους όλης της γης, αλλά τώρα όποιος 'περισσεύει' ή θα απελαύνεται, ή θα κομματιάζεται στα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο ή θα γίνεται στόχος εξάσκησης των ψυχοπαθών που αποκαλούνται 'μέλη των σωμάτων ασφαλείας'.
Ο ζόφος είναι ήδη εδώ, αλλά τα 'καλύτερα' δεν έχουν έρθει ακόμα…