H σφαγή των Αχλάουϊ

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ 'ΑΧΛΑΟΥΙ'

Η τελευταία ιστορία εκδίκησης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου εναντίον των αντικαθεστωτικών στην Αίγυπτο

 

Λίγες ώρες πριν ξημερώσει η 2η του Φλεβάρη, η Al Masry, ομάδα του Port Said, ενός λιμανιού στη βόρεια Αίγυπτο, κέρδιζε 3-1 την Al Ahly του Καΐρου, ομάδα-σύμβολο ολόκληρης της Αφρικής, την ώρα που ο διαιτητής σφύριζε τη λήξη του αγώνα. Δεν ήταν ότι όλα είχαν κυλήσει ως τότε 'ομαλά', σύμφωνα με την συνηθισμένη κανονικότητα ενός οποιουδήποτε ποδοσφαιρικού αγώνα, όμως τα όσα επακολούθησαν μόλις ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα σχέδια σφαγής αντικαθεστωτικών της Αιγύπτου, από πλευράς του οργανωμένου πολιτικο/στρατιωτικο/αστυνομικού παρακρατικού συμπλέγματος που δεν έχασε ποτέ ουσιαστικά τον έλεγχο της χώρας κατά τους τελευταίους 16 εξεγερτικούς μήνες.

 

Εκατοντάδες αρχικά, και χιλιάδες λίγο αργότερα, 'οπαδοί' της γηπεδούχου Αλ Μάσρυ μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο, τρέχοντας προς το πέταλο όπου βρίσκονταν περίπου 500 οπαδοί της 'φιλοξενούμενης' Αλ Αχλύ, οι επονομαζόμενοι 'Ultras Ahlawy'. Τα βίντεο που δείχνουν αυτήν την εισβολή1 δε διαφέρουν και πολύ από δεκάδες άλλα που όλοι έχουμε δει κατά καιρούς εδώ στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, σίγουρα όμως δε μπορούν να αποτυπώσουν τη θηριωδία που ακολούθησε: οι 'οπαδοί' της γηπεδούχου, ομάδας φιλικά προσκείμενης στο μουμπαρικό καθεστώς (το ποδόσφαιρο στην Αίγυπτο -οι κερκίδες των οπαδών, ακριβέστερα- όπως στην Κύπρο και σε πολλά άλλα μέρη, είναι έντονα πολιτικοποιημένες) δεν εισβάλλουν κρατώντας ξύλα, σίδερα, άντε και καπνογόνα, όπως είθισται να κρατούν οι 'συνηθισμένοι' χούλιγκανς. Κρατούν μαχαίρια και σπαθιά με τα οποία επιτίθενται λυσσαλέα εναντίον των φιλοξενούμενων οπαδών της Αλ Αχλύ. Όταν οι τελευταίοι υποχωρούν στα πάνω διαζώματα της κερκίδας τους, οι επιτιθέμενοι τους πετούν κυριολεκτικά κάτω, από τα 10 μέτρα. Πολλοί απ' όσους ψάχνουν τη σωτηρία στην έξοδο των θυρών της εξέδρας τους, ποδοπατιούνται μέχρι θανάτου…μικρή λεπτομέρεια:οι πόρτες είναι κλειδωμένες απ' έξω. Ομάδες ένοπλων 'οπαδών' περιμένουν έξω από το συγκεκριμένο πέταλο για να περιλάβουν όσους τυχόν πρόλαβαν να ξεφύγουν, ενώ κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν ακόμα και εκρήξεις στους εσωτερικούς διαδρόμους της κερκίδας που οδηγούσαν προς την έξοδο. Ο απολογισμός σκληρός: 79 νεκροί [ένας 14χρονος ανάμεσά τους] και πάνω από 1.000 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά, μέσα σε 30 λεπτά.

 

Γιατί λέμε ότι δεν επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο 'κλασσικής', ακραίας -έστω- οπαδικής βίας, αλλά για οργανωμένη σφαγή μάχιμων αντικαθεστωτικών; Ακολουθεί η παράθεση συγκεκριμένων γεγονότων για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:

 

Η σφυρίχτρα του διαιτητή φαίνεται πως είχε μαγικές ιδιότητες: δεν έληξε απλά το ματς, αλλά κατάφερε να σβήσει και τα περισσότερα φώτα των μεγάλων προβολέων του γηπέδου, δίνοντας πλεονέκτημα στους επιτιθέμενους. Στα βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η στάση των ΜΑΤάδων που στέκονταν μπροστά από τις κερκίδες των γηπεδούχων, η οποία είναι 'τους αφήνουμε όλους να μπουν μέσα κανονικότατα'. Αργότερα έγινε γνωστό πως στην είσοδο των ίδιων κερκίδων δεν είχε πραγματοποιηθεί ο παραμικρός σωματικός 'έλεγχος ασφαλείας' που προβλέπεται στους αγώνες, ενώ μέσα βρίσκονταν τουλάχιστον 3.000 υπεράριθμοι οπαδοί (πάντα των γηπεδούχων), δηλαδή η αστυνομία επέτρεψε να βρίσκονται στις εξέδρες το λιγότερο 3.000 άνθρωποι παραπάνω απ' τη χωρητικότητα του γηπέδου. Τα αδέρφια Mohamed και Κarim Zekri, παίκτες της γηπεδούχου Al Masry, προσθέτουν στις 'περίεργες συμπτώσεις' εκείνης της νύχτας το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, ο κυβερνήτης και ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας δεν παραβρέθηκαν στο στάδιο. Συμπληρώνοντας πως κάποιος που συνελήφθη αργότερα ομολογώντας τη συνέργειά του στη σφαγή, είπε πως υπήρχαν πέριξ και μέσα στο γήπεδο πάνω από 600 πληρωμένοι τραμπούκοι που όχι μόνο οπαδοί της γηπεδούχου δεν ήταν, αλλά κατάγονταν από άλλα μέρη, στρατολογημένοι από υψηλόβαθμα στελέχη του πρώην κόμματος του Μουμπάρακ (γι' αυτό και τα εισαγωγικά στη φράση 'οπαδοί της Al Masry' που χρησιμοποιήσαμε επανειλημμένα παραπάνω).

Αυτά ως προς τις αποδείξεις οργάνωσης του συμβάντος.

 

Τις επόμενες μέρες, το Κάιρο καιγόταν από χιλιάδες εξαγριωμένους διαδηλωτές, κυρίως οπαδούς, όχι μόνο της Αλ Αχλύ αλλά και της αιωνίου αντιπάλου της Ζάμαλεκ (σα να λέμε Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός) και άλλων ομάδων της πρωτεύουσας που ενώθηκαν εναντίον της αστυνομίας και του στρατού, με νέους νεκρούς και τραυματίες από τις συκγρούσεις. Ακόμα και στο Πορτ Σάιντ, την πόλη της Αl Masry, έγιναν πορείες με όγκο πολύ μεγαλύτερο κι από τις πιο μεγάλες περσινές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Οι παίκτες της Al Ahly εγκατέλειψαν εκείνο το βράδυ το γήπεδο με στρατιωτικό ελικόπτερο και οι περισσότεροι παράτησαν το ποδόσφαιρο, έχοντας δει ανθρώπους να ξεψυχάνε μέσα στα ίδια τους τα αποδυτήρια, όπου είχαν προσπαθήσει να βρουν καταφύγιο, όντας ήδη τραυματισμένοι. Η Al Masry τιμωρήθηκε με υποβιβασμό, ενώ το Μάρτη έγιναν 75 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων ήταν 9 μπάτσοι -οι 6 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί- και 3 στελέχη της γηπεδούχου, αποδίδοντας στην αστυνομία καθαρά την ευθύνη για 'αμέλεια πρόβλεψης της σύγκρουσης μεταξύ οπαδών', σε μια τραγελαφική απόπειρα του στρατιωτικού καθεστώτος να συγκαλυφθεί η υψηλότατη προέλευση του σχεδίου σφαγής και να ερμηνευτούν όλα ως οπαδικά επεισόδια.

 

Και γιατί όμως κάποιοι οργανωμένοι οπαδοί μιας ποδοσφαιρικής ομάδας αναφέρονται ως 'μάχιμοι αντικαθεστωτικοί';

 

Μια μεγάλη μερίδα οπαδών της Αλ Αχλύ, οι Ultras Ahlawy, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε πολλές φάσεις της συνεχιζόμενης αιγυπτιακής εξέγερσης με την εμπειρία τους στην αντιμετώπιση των μπάτσων στο δρόμο. Ελάχιστες είναι οι μαρτυρίες γύρω από τις καθημερινές συγκρούσεις πέριξ της πλατείας Ταχρίρ, τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους ανταποκριτές, που δεν στέκονται στην ουσιαστική σημασία και συμβολή που είχαν από την 1η μέρα αυτοί οι άνθρωποι τόσο στην πτώση του Μουμπάρακ όσο και στη διατήρηση της μαχητικότητας στους δρόμους -την ίδια ώρα που μεγάλο κομμάτι των αιγυπτίων είχαν υποκύψει στις 'σειρήνες' των εκλογικών κέντρων-τον Ιούνη, το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη2.

 

Ο 'Αθλητικός Σύλλογος Αλ Αχλύ', είχε ιδρυθεί το 1907 από συνδικάτα φτωχών φοιτητών και εργατών του Καΐρου, λειτουργώντας τότε ως σύνδεσμος συνάντησης αγωνιστών ενάντια στην αποικιοκρατία. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μεγάλη ανώνυμη εταιρεία, όπως όλες οι επαγγελματικές ομάδες του κόσμου και έφτασε να αναφέρεται ως η 'ομάδα του αιώνα' για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, με 122 κύπελλα στην τροπαιοθήκη της και περίπου 50 εκατομμύρια οπαδούς. Και να λοιπόν που 97 χρόνια μετά την ίδρυσή του, σε μια στιγμή απ' αυτές που η ιστορία μοιάζει να κλείνει πονηρά το μάτι σ' αυτούς και σ' αυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωσή της, ο σύλλογος του Καΐρου δικαίωσε τον ιστορικό/ιδρυτικό του ρόλο, λειτουργώντας ως βάση συσπείρωσης για πολύ κόσμο που στόχευσε στην -κατ' αρχήν- εκδίωξη ενός δικτάτορα και στη διατήρηση ενός μόνιμου πονοκεφάλου για το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνά έκτοτε.

 

Όσοι είχαν παρακολουθήσει από κάποια σχετική εγγύτητα τις πρώτες βδομάδες της αιγυπτιακής εξέγερσης, θα θυμούνται σίγουρα τα βίντεο από την ημέρα που ο Μουμπάρακ, σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να πνίξει τους εξεγερμένους στο ίδιο τους το αίμα, έστειλε καταπάνω τους εκατοντάδες πληρωμένους φονιάδες πάνω σε καμήλες, άλογα και γαϊδούρια, οι οποίοι κρατώντας σπαθιά και χατζάρες επιτίθονταν μανιωδώς στο πλήθος προσπαθώντας να το διαλύσουν. Εκείνη τη μέρα, που έμεινε στην ιστορία ως 'The Camel Battle' η Ταχρίρ άντεξε χάρη στις γενναίες προσπάθειες των Ultras, των οπαδών -όχι μόνο της Al Ahly- που μαζί με άλλους ανθρώπους βγήκαν μπροστά και συγκρούστηκαν για ώρες με τους μισθοφόρους του καθεστώτος, προστάτεψαν τους τραυματίες και κράτησαν τελικά την πλατεία.

 

Το ημερολόγιο έγραφε 2 Φλεβάρη 2011 και φαίνεται πως το καθεστώς όχι μόνο δεν ξέχασε εκείνη την ημέρα αλλά την επέλεξε για να πάρει παραδειγματικά τη ρεβάνς από τους αντικαθεστωτικούς, 1 χρόνο αργότερα.

 

1 http://tinyurl.com/c9sgoo9

2 Περιγραφές από τα κατορθώματα των Ultras στο http://tinyurl.com/cqns6n4 στο http://tinyurl.com/ckqppc2 στο http://tinyurl.com/bopjolu και http://tinyurl.com/78akoy6 (Guardian)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *