Τσιπάκια ελέγχου σε εργαζομένους

“Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει μια σειρά, για την ορθή λειτουργία του Δήμου, στο ωράριο των υπαλλήλων και αυτό πιστεύω πως θα γίνει με την απόκτηση μικροτσίπ που θα διαθέτει ο κάθε δημοτικός υπάλληλος. Πιστεύω πως με την προμήθεια τέτοιου υπερσύγχρονου μηχανήματος θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την προσέλευση και την αποχώρηση των υπαλλήλων του Δήμου Τρικκαίων στο σύνολο των υπηρεσιών”. Αυτά λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας μιλώντας για την πρόσφατη απόφαση του δήμου να ξεκινήσει έρευνα για την αγορά ανάλογης τεχνολογίας.
Ο δήμος Τρικάλων έχει επενδύσει αρκετά στην τεχνολογική ανάπτυξη. Η πόλη αυτή είναι και η πρώτη “ηλεκτρονική πόλη” της Ελλάδας. Στην ιστοσελίδα του e-trikala διαβάσαμε: “Από το 2004, το γραφείο e-trikala, στα πλαίσια και σε συνεργασία με το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες υλοποιώντας με επιτυχία διάφορα Δημοτικά έργα. Στις 8 Απριλίου 2008, ενώ έχοντας την απαιτούμενη εμπειρία, εξελίχθηκε σε Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., με την επωνυμία e-Trikala Α.Ε., όπου το 99% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στο Δήμο Τρικκαίων και το υπόλοιπο 1% στο Εμπορικό Επιμελητήριο Τρικάλων”. Αυτή η εταιρία παρέχει “υπηρεσίες” όπως δημόσιο δίκτυο internet, τηλε-εκπαίδευση και τηλε-ιατρική που ουσιαστικά αποσκοπούν στην εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας. Προσφέρουν επίσης και υπηρεσίες τηλε-δημοκρατίας προσφέροντας σε μοναχικούς ανθρώπους την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν live αναμετάδοση του δημοτικού συμβουλίου. Εμετικό, έτσι;

Οι επενδύσεις όμως πρέπει να αποδίδουν, αλλιώς δε θα γινόντουσαν καν. Η τεχνολογικοποίηση της αγοράς και της παροχής υπηρεσιών επεκτείνεται και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Όταν το αφεντικό μιας επιχείρησης έχει στα χέρια του τις ανάλογες υποδομές θα τις χρησιμοποιήσει για το όφελος της επιχείρησης, το ιδιόκτητό του όφελος. Όταν λοιπόν ο δήμος έχει κάνει ένα πρώτο πετυχημένο βήμα μέσω της ανάπτυξης αυτών των υποδομών, για να γίνονται οι διαδικασίες που αφορούν αυτόν (και τις επιχειρήσεις εντός αυτού) πιο γρήγορα, μέσω της συντομότερης διευθέτισης των αναγκών των εργαζομένων, γιατί να μην κάνει ένα βήμα παραπέρα; Αφού έχει θέσει τους ρυθμούς εργασίας των εργαζομένων, γιατί να μην επενδύσει σε υποδομές που θα εξασφαλίσουν την πειθάρχισή τους ως προς τους ρυθμούς αυτούς; Και όποιος δεν είναι συνεπής χάνει τη δουλειά του. Δεν το παρουσιάζουμε με αυτή την απλότητα γιατί μας αφήνει αδιάφορους ή γιατί δε μας σοκάρει. Απεναντίας μας σηκώνεται η τρίχα, γιατί ότι εφαρμόζεται και πιάνει θα ξαναεφαρμοστεί. Αν λοιπόν πιάσει κάτι τέτοιο τόπο και δεν συναντήσει αντιδράσεις μπορούμε να περιμένουμε να το δούμε να εφαρμόζεται και αλλού. Το παρουσιάζουμε έτσι για να δείξουμε πόσο απλή και ανθρώπινη είναι η λογική του περάσματος στον ολοκληρωτισμό. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, η κατεύθυνση προς τον απόλυτο έλεγχο της ανθρώπινης δραστηριότητας και την ιδεολογικοποίηση της τιμωρίας. Και η τεχνολογία, σαν βασικό εργαλείο για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων του κεφαλαίου, ήταν είναι και θα είναι ιδιοκτησία της κυρίαρχης τάξης. Αυτοί που φιλοδοξούν να μας επιβάλλουν αυτό τον δρόμο είναι αυτοί που εμπορεύονται τις ώρες μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *