Άγρια απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία Ssangyong motors, στη Νότια Κορέα.

Στις 22 Μάιου 976 εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Ssangyong motors , ξεκίνησαν απεργία και ταυτόχρονα[singlepic id=5 w=320 h=240 float=right] προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου της εταιρίας το οποίο βρίσκεται στην πόλη Pyeongtaek. Το Φεβρουάριο, η εταιρεία  ανακοίνωσε  ένα σχέδιο αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνει  την περικοπή των θέσεων εργασίας κατά 36% δηλαδή 2.646 εργαζόμενους. Από τότε, περίπου 1.670 εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την επιχείρηση μέσω (εθελοντικών σχεδίων αποχώρησης), ενώ οι υπόλοιποι 976 απεργούν. Οι εργάτες της Ssangyong motors είναι όλοι μέλη του συνδικάτου μεταλεργατών της Κορέας (KMWU) και κατά μέσο όρο εργάζονται 15-20 χρόνια στην εταιρία.

Τα κεντρικά αιτήματα των απεργών ήταν 1) Καμία απόλυση, 2) εργασιακή ασφάλεια, 3) Καμία ανάθεση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing).  Κατά την διάρκεια της απεργίας πραγματοποιήθηκαν οι σφοδρότερες  ταξικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών. Οι απεργοί μαζί με τους αλληλέγγυους  απέκρουσαν αρκετές φορές την συντονισμένη επίθεση μπάτσων, απεργοσπαστών και πληρωμένων από την εργοδοσία παρακρατικών. Η απεργία και η κατάληψη  τελείωσαν τελικά μετά από 77 ημέρες στις 6 Αυγούστου, με την παράδοση του εργοστασίου από τους απεργούς. Τα πράγματα με λίγα λόγια γίνονται αγριότερα και οι εργατικές διεκδικήσεις  ξεφεύγουν από την στεν του λεκτικού διαλόγου. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι πρωτοστατούν με τις απαγωγές των αφεντικών τους , οι Κορεάτες κηρύσσουν αγώνα μέχρι το τέλος και καλούν σε γενική απεργία. Άντε και στα δικά μας!
[singlepic id=8 w=320 h=240 float=right]
“Η πραγματική εξέγερση θα έχει αφετηρία τους εργάτες,
τους μισθωτούς και τη νεολαία.
Δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι.”
Αλέκα Παπαρήγα

Στις 22 Μάιου 976 εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Ssangyong motors , ξεκίνησαν απεργία και ταυτόχρονα προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου της εταιρίας το οποίο βρίσκεται στην πόλη Pyeongtaek. Το Φεβρουάριο, η εταιρεία  ανακοίνωσε  ένα σχέδιο αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνει  την περικοπή των θέσεων εργασίας κατά 36% δηλαδή 2.646 εργαζόμενους. Από τότε, περίπου 1.670 εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την επιχείρηση μέσω (εθελοντικών σχεδίων αποχώρησης), ενώ οι υπόλοιποι 976 απεργούν. Οι εργάτες της Ssangyong motors είναι όλοι μέλη του συνδικάτου μεταλεργατών της Κορέας (KMWU) και κατά μέσο όρο εργάζονται 15-20 χρόνια στην εταιρία.

Τα κεντρικά αιτήματα των απεργών ήταν 1) Καμία απόλυση, 2) εργασιακή ασφάλεια, 3) Καμία ανάθεση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing).  Κατά την διάρκεια της απεργίας πραγματοποιήθηκαν οι σφοδρότερες  ταξικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών. Οι απεργοί μαζί με τους αλληλέγγυους  απέκρουσαν αρκετές φορές την συντονισμένη επίθεση μπάτσων, απεργοσπαστών και πληρωμένων από την εργοδοσία παρακρατικών. Η απεργία και η κατάληψη  τελείωσαν τελικά μετά από 77 ημέρες στις 6 Αυγούστου, με την παράδοση του εργοστασίου από τους απεργούς. Τα πράγματα με λίγα λόγια γίνονται αγριότερα και οι εργατικές διεκδικήσεις  ξεφεύγουν από την στεν του λεκτικού διαλόγου. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι πρωτοστατούν με τις απαγωγές των αφεντικών τους , οι Κορεάτες κηρύσσουν αγώνα μέχρι το τέλος και καλούν σε γενική απεργία. Άντε και στα δικά μας!

Χρονικό:

16/6 :  Η εργοδοσία διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στην απεργία έξω από το εργοστάσιο. Συμμετέχουν σε αυτή[singlepic id=9 w=320 h=240 float=left] περίπου 1000 απεργοσπάστες, 300 μη απολυθέντες εργάτες και 200 πληρωμένοι μπράβοι. Παράλληλα καταφθάνουν 800 περίπου αλληλέγγυοι εργάτες από κοντινές αυτοκινητοβιομηχανίες. 400 κορεάτες ματάδες παρακολουθούν χωρίς να παρέμβουν.

26-27/6:   8η εβδομάδα απεργίας. Ξεκινάει η πρώτη συντονισμένη επίθεση από μπάτσους, απεργοσπάστες και παρακρατικούς. Μετά από μάχη ωρών καταλαμβάνουν το κεντρικό κτήριο και οι απεργοί υποχωρούν και αμπαρώνονται στο κτήριο βαφής και σε τμήματα γύρω από αυτό. Η εργοδοσία πιέζει την κυβέρνηση να διαμεσολαβήσει. Διακόπτεται η παροχή νερού σε όλο το εργοστάσιο.

4/7 : Το KMWU ξεκινάει εθνική καμπάνια αλληλεγγύης.

11/7 : Μετά από νέα επίθεση οι απεργοί  ελέγχουν πλέον μόνο το κτήριο βαφής. 930 αλληλέγγυοι κάνουν απεργία πείνας για 1 ημέρα στο κέντρο της Σεούλ. Σε γενική  απεργία καλεί η γενική συνομοσπονδία εργασίας της Κορέας σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους απεργούς.

16/7:  Το KMWU πραγματοποιεί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το εργοστάσιο. 3000 μέλη του προσπαθούν να εισέλθουν στο εργοστάσιο ανεπιτυχώς. Συλλαμβάνονται 82 εργάτες.

20/7 : 3000 μπάτσοι προσπαθούν να εισβάλουν στο κτήριο βαφής τα ξημερώματα αλλά οι απεργοί τους [singlepic id=4 w=320 h=240 float=right]αποκρούουν χρησιμοποιώντας βόμβες μολότοφ, τεράστιους σιδερολοστούς και σφεντόνες γίγας.Η σύζυγος ενός από τους απεργούς αυτοκτονεί μετά από απειλές που δέχτηκε από την εταιρία. Τον προηγούμενο καιρό 1 απολυμένος εργάτης αυτοκτόνησε ενώ 2 εργάτες πέθαναν από ανακοπή καρδιάς μόλις τους ανακοινώθηκε η απόλυση τους. Η γενική συνομοσπονδία χαρακτηρίζει τους θανάτους κρατικές δολοφονίες, που ποτέ δεν θα ξεχαστούν και ούτε θα μείνουν ατιμώρητες.

23/7  : Οι επιθέσεις των μπάτσων συνεχίζονται. Η εταιρία επιστρατεύει μέλη της κορεάτικης μαφίας (“kkang-pae”). Οι εισβολείς χρησιμοποιούν taser gun και 1 απεργός τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο. Οι μπάτσοι ψεκάζουν από ελικόπτερα με δακρυγόνα και άλλα χημικά τους εργάτες. Χρησιμοποιούν επίσης τεράστια ηχεία που εκπέμπουν μονίμως θόρυβο για να κάμψουν το ηθικό των απεργών. Περίπου 50 απεργοί είναι σοβαρά τραυματίες αλλά οι μπάτσοι δεν αφήνουν γιατρούς να μπουν στο κτήριο.

24/7 :   Πραγματοποιείται τριμερής συνάντηση μεταξύ της εργοδοσίας, του συνδικάτου (KMWU) και της κορεάτικης κυβέρνησης. Η εργοδοσία δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει ανάκληση των απολύσεων και δεν θα διαπραγματευτεί τίποτα εάν δεν τελειώσει η κατάληψη. Η πολιορκία του κτηρίου συνεχίζεται. Αλληλέγγυοι προσπαθούν να δώσουν νερό στους απεργούς αλλά οι μπάτσοι τους εμποδίζουν. [singlepic id=1 w=320 h=240 float=left]

25/7 :  Η εργοδοσία δεν εμφανίζεται στην τριμερή συνάντηση δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν νόημα εάν δεν σταματήσουν οι βιαιοπραγίες. Την ίδια ώρα οι μπάτσοι ψεκάζουν τους απεργούς με καυστικά υγρά. Στην πόλη  Pyeongtaek πραγματοποιείται πορεία αλληλεγγύης η οποία συγκρούεται με τους μπάτσους. Μέλη του KMWU μαζί με πολίτες αλληλέγγυους, κρατώντας σιδερολοστούς, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στις εγκαταστάσεις για να μεταφέρουν νερό στους  καταληψίες εργάτες. Συλλαμβάνονται 30 διαδηλωτές.

26-27/7 : Οι μπάτσοι καταλαμβάνουν καίρια σημεία γύρω από το κτήριο βαφής. Η μάχη συνεχίζεται. Οι απεργοί σε ανακοινωθέν τους δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν μέχρι θανάτου. Μέλη του κορεάτικου δημοκρατικού εργατικού κόμματος (KDLP) προσπαθούν να παραδώσουν  νερό και προμήθειες στους απεργούς. Συγκρούονται με απεργοσπάστες που τους εμποδίζουν να προσεγγίσουν το εργοστάσιο. Ο διεθνής εργατικός οργανισμός ζητάει από την κυβέρνηση της Ν. Κορέας να σταματήσει η πολιορκία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

29/7  : Ιατροί και αλληλέγγυοι προσπαθούν να προσεγγίσουν το κτήριο αλλά εμποδίζονται για ακόμη μια φορά.[singlepic id=3 w=320 h=240 float=right]Η γενική συνομοσπονδία εργασίας της Κορέας οργανώνει πορεία αλληλεγγύης στην οποία συμμετέχουν 3000 άτομα με στόχο να παραδώσει προμήθειες στους απεργούς. Η κυβέρνηση κηρύσσει την πορεία παράνομη και οι μπάτσοι επιτίθενται στους διαδηλωτές με καυστικά υγρά, δακρυγόνα και αύρες. Η εταιρία δηλώνει ότι μέχρι στιγμής οι απώλειες της από την διακοπή της παραγωγής είναι 71,7 εκατομμύρια δολάρια.

30/7: Οι απεργοί προτείνουν στην εταιρία ανάκληση των απολύσεων, αλλά με μειωμένο ωράριο. Η εταιρία αρνείται.

2/8 : Οι διαπραγματεύσεις σταματάνε οριστικά. Η παροχή ρεύματος στο κτήριο βαφής διακόπτεται.

4/8:  2.500 μπάτσοι ξεκινούν νέα συντονισμένη επίθεση. Καταφέρνουν να καθαρίσουν σχεδόν όλα τα οδοφράγματα γύρω από το κτήριο και προσπαθούν να ανέβουν στην ταράτσα με σκάλες. Οι απεργοί απαντούν με βόμβες μολότοφ. Έξω από το κτήριο καταφθάνουν 2000 απεργοσπάστες και επιτίθενται στους αλληλέγγυους καταστρέφοντας παράλληλα όλες τις προμήθειες για τους απεργούς. Κατά την διάρκεια της μάχης οι απεργοί καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν ένα πληρωμένο παρακρατικό. Μετά από ανάκριση 6,5 ωρών αφήνεται ελεύθερος. 1 απεργός είναι σε κρίσιμη κατάσταση μετά από την πτώση του από την ταράτσα κατά την διάρκεια των συμπλοκών.

5/8:   Η επίθεση συνεχίζεται. Η αστυνομία καταφέρνει να ανέβει στις ταράτσες διπλανών κτηρίων χρησιμοποιώντας μεταλλικά κλουβιά τα οποία αφέθηκαν από ελικόπτερα. 2 απεργοί ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πτώση από την ταράτσα. Μερικοί απεργοί εγκαταλείπουν το κτήριο. Οι μπάτσοι δηλώνουν ότι όσοι απεργοί εγκαταλείψούν το κτήριο μέχρι την επόμενη ημέρα θα έχουν μικρότερες διώξεις.

6/8 :  Οι απεργοί παραδίδούν το κτήριο. Η εταιρία υπόσχεται ανάκληση του 48% των απολυμένων εργατών και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους υπόλοιπους. Συλλαμβάνεται ο πρόεδρος  του τοπικού συνδικάτου μέταλλου και ανακρίνεται. 96 απεργοί συλλαμβάνονται και ανακρίνονται. Τελικά εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για τους 41 για την παρακώλυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρακώλυση της δικαιοσύνης και χρήση βίας. Η εταιρία καταθέτει μήνυση ενάντιων του KMWU ζητώντας 45 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *