BlackWater

Η Blackwater είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικη εταιρία security και ταυτόχρονα blackwaterlogodemo ο μεγαλύτερος μισθοφορικός στρατός παροχής πολεμικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1998 από τους βετεράνους στρατιωτικούς Eric Prince και Allan Clark αξίζοντας 250.000δολλάρια,αλλά μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβριου 2001 άφθονο χρήμα άρχισε να ρέει στα ταμεία της .  Έχει  πάνω από 180.000 άρτια εκπαιδευμένους στρατιώτες,για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις,διασκορπισμένους σε διάφορες «ηλεκτρισμένες» περιοχές του κόσμου(συνολικά σε 58χώρες).

Η βάση της βρίσκεται στη Βόρεια Καρολίνα που ειναι η έδρα της κ έχει  εκταση 28.000τετρ.χιλιόμετρα.Διαθέτει εξαιρετικά σύγχρονες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση του προσωπικού της. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, στο Μογιόκ της Β. Καρολίνας, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση και εξοπλισμό στρατόπεδα εκπαίδευσης, όπου έχει φιλοξενήσει και τους επίσημους αγώνες της αστυνομίας (SWAT) των ΗΠΑ. Το 2002 μάλιστα σύναψε πενταετές συμβόλαιο με την Αμερικανική κυβέρνηση ύψους 35,7 εκατομμυρίων δολλαρίων για την εκπαίδευση των Αμερικανών πεζοναυτών σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, στη βάση της διαθέτει σκοπευτήρια, αυτοσχέδιες λίμνες, καθώς και κτίρια που βοηθούν στην εξομοίωση πραγματικών επιχειρήσεων. Οι εγκαταστάσεις της αποτελούν το μεγαλύτερο αμερικάνικο κέντρο εκπαίδευσης,  ιδιωτικό ή δημόσιο,στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια μυστική ειδική μονάδα του αμερικανικού στρατού που όμως διαθέτει τη δική της ανεξάρτητη διοίκηση. Παράλληλα, η βάση της Blackwater έχει γίνει πολλές φορές επίκεντρο διαμαρτυριών από κατοίκους της περιοχής, περιβαλλοντολόγους και αντιπολεμικές οργανώσεις λόγω της ευρείας δοκιμής όπλων αλλά και των πολλών πυρκαγιών που ξεσπούν στην περιοχή εξαιτίας εκρήξεων. Παρόλα αυτά το μαγαζάκι πήγαινε καλά κ η εταιρία θέλησε άλλη μια έκταση σε αγροτική περιοχή της Καλιφόρνια. Εκεί συνάντησε την αντίδραση των κατοίκων απο τη πρώτη στιγμη.

Η ανάμειξή στον πόλεμο του Ιράκ

Η  Blackwater μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως γνωστή στους περισσότερους  ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση (που κάτι ξέρει παραπάνω) έχει πληρώσει το αστρονομικό ποσό του ενός δις δολαρίων στην Blackwater με σκοπό την φύλαξη υψηλόβαθμων στελεχών του αμερικανικού στρατού, καθώς και διπλωματικών αποστολών.
Παράλληλα, της έχει αναθέσει τη φρούρηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράκ που είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο. Τουλάχιστον 25.000 ένοπλοι στρατιώτες που δουλεύουν υπό της οδηγίες της οργάνωσης, επιτηρούν μέρα νύχτα, τον χώρο γύρω από την πρεσβεία.

Η    εταιρία   στρατολογεί υπαλλήλους για αποστολή στο Ιράκ από τις ΗΠΑ, αλλά και από χώρες της Λατινικής Αμερικής με δικτατορικό παρελθόν, όπως τη Χιλή, το Περού, την Αργεντινή, την Κολομβία και την Γουατεμάλα.  Στη Χιλή συνεργάζοταν στενά με την εταιρία στρατολόγησης του Χιλιανού Jose Miguel Pizzaro από τον Οκτώβριο του 2003 για να της προμηθεύει “μισθοφόρους” τους οποίους τους μετεκπαιδεύει και τους στέλνει στο Ιράκ. Στο Ιράκ η  BlackWater έχει συμβόλαιο με το Department of Defence για παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών. Το  όνομά της έγινε γνωστό στις 31 Μαρτίου 2004 με αφορμή τους τέσσερις υπαλλήλους  της στη Φαλούτζα που σκοτώθηκαν σε ενέδρα και το πλήθος τους έκαψε και  κρέμασε τα σώματά τους από μια γέφυρα.
Βέβαια πριν απο αυτό(πάλι το 2004)τα “τσακάλια”της εταιρίας ισοπέδωσαν ολόκληρη τη πόλη Φαλούτζα και διέπραξαν μαζικές δολοφονίες πολιτών. Επίσης οι μισθοφόροι της  μαζί με το στρατό κατοχής  των ΗΠΑ ευθύνονται για τη δολοφονία 11 Ιρακινών κ το τραυματισμό 18 στη Βαγδάτη το 2007 καθώς και για άλλα 200 ένοπλα,αιματηρά επεισόδια σε διάστημα 2χρόνων.

Απο τις 177 ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες η Blackwater είναι η πιο πλούσια κ η πιο αδυσώπητη.Με την εισβολή της στο Αφγανιστάν πήρε συμβόλαια ύψους 1δις δολαρίων. Έχει επίσης τα μεγαλύτερα συμβόλαια με το Υπ. Εξωτερικών της Αμερικής. Μόνο για τη προστασία  Αμερικανών διπλωματών διαθέτει 987άνδρες καθένας από τους οποίους στοιχίζει στο δημόσιο 445.000$ το χρόνο!

Μετά από πολλές καταγγελίες αλλά και τη πρόταση αποχώρησης της εταιρίας απ’το Ιράκ, που έκανε η ιρακινή κυβέρνηση,ο Σύνδεσμος Διεθνών “Ειρηνευτικών” Επιχειρήσεων (ΙΡΟΑ),όπως ψευδώνυμα ονομάζεται ο συλλογικός φορέας θανάτου στη Μ. Ανατολή, προσπάθησε να ξεκινήσει μια έρευνα αλλά η Blackwater τον αγνόησε εντελώς και αποχώρησε από μέλος.

Τα σκυλιά του πολέμου δρούν ελεύθερα. Σκοτώνουν,φυλάνε πετρελαιοπηγές και άλλους στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι μόνο φύλακες και δολοφόνοι είναι κυνηγοί “τρομοκρατικών” κεφαλών και ακόλουθοι των αμερικάνικων αυτοκινητοπομπών.

Δεν είναι όμως μόνο οι υπάλληλοι της Blackwater. Ούτε η αμερικάνικη κυβέρνηση δε ξέρει πόσοι ακριβώς μισθοφόροι δρουν στο Ιράκ. Υπολογίζονται στους 100.000.

Οι εταιρίες δρουν με τη μικρότερη δυνατή δημοσιότητα, είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους και “ανοικοδομούν” το Ιράκ μέσα σε ένα ένοπλο χαος. Τα “κατορθώματα” των δολοφόνων έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τη δημοσιότητα αφού έχουν μπλεχτεί μέχρι και στα βασανιστήρια των φυλακών του Αμπού Γκραιμπ,αλλά  όλα σχεδόν τα στοιχεία χάνονται.
Η συμπεριφορά τους είναι φαλλοκρατική,υπεροπτική,σκέτο καουμποϊλίκι. Ειδικά στη Βlackwater η ένοπλη μαγκιά αποτελεί εταιρική κουλτούρα .Υπάλληλοί της έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις,απάτες,λαθρεμπόριο ,ναρκωτικά και διακίνηση αναβολικών.Αυτή η εταιρία κ πολλές άλλες με το ίδιο παρουσιαστικό και δυναμικό διεκδικούν να αναλλάβουν από διεθνείς οργανισμούς  τη παροχή “ανθρωπιστικής” βοήθειας σε περιοχές που υπάρχει “κριση”.

Το άρθρο είναι ενημερωτικό σε σχέση με το ρόλο και τη δράση των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών security. Η θέση του/της γραφών είναι ενάντια σε όλες αυτές τις εταιρίες.Απο τις μικρές ιδιωτικές εταιρίες και μαγαζιά με τα απλά συστήματα ελέγχου(κάμερες, κτλ) μέχρι εταιρίες τύπου Blackwater που αναλαμβάνουν τη φύλαξη κυβερνήσεων ,τη σπορά θανάτου σε πολλά μέρη της γής.

blood-oil-blackwater

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *