Συγκρούσεις για το νερό στην Αλγερία

Υπάρχει ένας κάποιος σκεπτικισμός σ 'εμάς εδώ στα Κακά Μαντάτα [και όχι μόνο] τον τελευταίο καιρό, σε σχέση με το γεγονός ότι όσον αφορά στις εξελίξεις στο παγκόσμιο κοινωνικό στερέωμα, ο ευρύτερος α/α χώρος δείχνει συνήθως ταχύτατα αντανακλαστικά αλληλεγγύης όταν πρόκειται για δυτικές κοινωνίες, αλλά ελάχιστα φαίνεται να ενδιαφέρεται –σε έμπρακτο επίπεδο και όχι ένα κάποιο φιλολογικό ενδιαφέρον- για τα πολύ σοβαρά γεγονότα σε χώρες και κοινωνίες που δεν ομοι-άζουν (φαινομενικά) τόσο πολύ με τα δικά μας μούτρα, με κραυγαλέο παράδειγμα την επανάσταση στη Συρία που έχει αφεθεί στο έλεος της χούντας του Άσαντ.

Κατάσταση που θεωρούμε προβληματική και στην οποία θα αναφερθούμε γραπτά με πιο ολοκληρωμένο κείμενο στο επόμενο τεύχος..

Η παρακάτω είδηση ειναι μεταάφραση από το http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com/

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των εθνικών αστυνομικών και εκατοντάδων νέων -και μερικών όχι τόσο νέων- του Bordj Sabath, πόλης που βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα βόρειοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας του Guelma, ξέσπασαν νωρίς το πρωί της 21ης Αυγούστου.

Η έλλειψη πόσιμου νερού από την αρχή του Ραμαζανιού, είναι ο λόγος για τις διαμαρτυρίες στη διάρκεια των οποίων οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη ήταν κομμένοι  από τους στασιαστές, με την πυρπόληση ελαστικών και άλλων παρόμοιων υλικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να δημιουργήσει διόδους ανάμεσα στους οργισμένους νέους  και να επιτρέψει την εκκαθάριση των δρόμων.

Μια προκαταρκτική εκτίμηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφερε το θάνατο ενός ανθρώπου  εξήντα χρόνων, μετά από χτύπημα στο κεφάλι από πέτρα. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν επίσης την ύπαρξη τραυματιών μεταξύ του πληθυσμού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο διευθυντής της αλγερινής εταιρείας ύδρευσης ανέφερε σαν αιτία για τη λειψυδρία, «την απαξίωση του μήκους 70 χλμ. σωλήνα εισαγωγής που τροφοδοτεί το Bordj Sabath από Ain Arkou (δεν γίνεται άντληση)."
Πρόσθεσε ότι «υπό κανονικές συνθήκες  οι άνθρωποι αυτής της περιοχής έχουν νερό κάθε τρίτη ημέρα." (!!!)
Το απόγευμα, η πρωτεύουσα της περιοχής του Bordj Sabath ήταν ακόμη υπό επιτήρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *