νέα απ’ όλο τον κόσμο, από την αρχή του 2011

Όπως πιθανόν προσέξατε στην έντυπη έκδοση των Κακών Μαντάτων, λόγω της καταιγιστικής πραγματικότητας των τελευταίων μηνών τόσο σε ελλαδικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αρκετές από τις ειδήσεις που συλλέξαμε το διάστημα Γενάρη-Απρίλη δεν 'χώρεσαν' να μπουν στο έντυπο, όπως επίσης και η σταθερή στήλη Μαθήματα Σκληρού Ρεαλισμού.

Επειδή αφενός θεωρούμε όλες αυτές τις ειδήσεις πολύ σημαντικές για να μην τις παρουσιάσουμε, έχοντας ήδη κάνει και τον κόπο να τις μαζέψουμε, αφετέρου επιθυμούμε να ξαναζωντανέψουμε το blog του περιοδικού, τις δημοσιεύουμε εδώ, ξεκινώντας από την πάντα πολυτάραχη Χιλή και ανανεώνοντας συχνότατα.

ΧΙΛΗ

Σε μια χώρα που μας τροφοδοτεί διαρκώς με ειδήσεις έντασης του κοινωνικού πολέμου, δεν ήταν λίγα τα άξια αναφοράς περιστατικά, πέρα φυσικά από την απεργία πείνας των προ-φυλακισμένων αναρχικών και ελευθεριακών συντρόφων για την 'υπόθεση βόμβες', στην οποία αναφερόμαστε πιο αναλυτικά στην έντυπη έκδοση της ομάδας μας.

Η βασική παράμετρος της παγκόσμιας καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, βλέπουμε πως έχει κυρίως να κάνει με το πετσόκομμα κάθε μορφής 'παροχών' από το άλλοτε 'κράτος πρόνοιας' προς τους πολίτες-υπηκόους του. Εμείς πιστεύουμε πως αυτή η μορφή οργάνωσης των δυτικών κρατών, κατοχύρωνε μεν δικαιώματα κατακτημένα πολλές φορές με αίμα απ' την πλευρά των 'από τα κάτω', αποτελούσε ωστόσο ταυτόχρονα μια τεράστια βαλβίδα αποσυμπίεσης των εντάσεων και αντιστάσεων απέναντι στην κυριαρχική βαρβαρότητα, εθίζοντας τους υπηκόους στη λογική του 'στοργικού' κράτους, αναγκαίου ρυθμιστή ολοένα και μεγαλύτερων πτυχών της κοινωνικής ζωής, βυθίζοντάς τους στην παθητικότητα, τη μοιρολατρία και τις πατριωτικές εξάρσεις. Τα δικαιώματα και οι παροχές, δικαίωναν το κράτος στα μάτια των πολιτών-υπηκόων.

Υπ' αυτήν την έννοια, η λεγόμενη κρίση ενδεχομένως να αποτελέσει μια ευκαιρία να αμφισβητηθεί στα μάτια του κόσμου το εξουσιαστικό συγκεντρωτικό μοντέλο συνολικά (όχι μόνο το καπιταλιστικό, αλλά και το συγκεντρωτικό σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό) και οι άνθρωποι να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να μεριμνούν και να οργανώνουν μόνοι τους -δηλαδή οριζόντια- όλο και περισσότερες πτυχές της καθημερινής τους ζωής, με απώτερο στόχο την πλήρη αυτονομία.

Παρ' όλα αυτά, ειδικά στις πλέον φτωχές ζώνες του καπιταλιστικού κόσμου, όπως είναι εν προκειμένω η περιφέρεια Μαγκαλάνες στα νότια της Χιλής, κάθε παραμικρό κόψιμο κάποιων συγκεκριμένων αγαθών ελεγχόμενων απ' το κράτος, ισοδυναμεί με συνέπειες βαρύτατες ακόμη και για την επιβίωση την ίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Στα πλαίσια λοιπόν των γνωστών πια μεταρρυθμίσεων και  περικοπών, η κυβέρνηση αποφάσισε μείωση της επιδότησης για το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η τιμή του να αυξηθεί κατά 20%. Μπλόκα στους δρόμους, φωτιές και απαλλοτριωμένα σούπερ-μάρκετ σημάδεψαν τις 3 πρώτες μέρες των συγκρούσεων. Όλοι σχεδόν οι δρόμοι της περιφέρειας μπλοκαρίστηκαν από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα περίπου 4000 τουρίστες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι. Δύο γυναίκες 19 και 23 ετών σκοτώθηκαν όταν καταπατήθηκαν από ένα φορτηγό, ενώ άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Η κυκλοφορία από την πρωτεύουσα της περιφέρερειας Punta Arenas με την υπόλοιπη Χιλή διακόπηκε. Κάποιοι από τους συλληφθέντες αφέθηκαν μετά ελεύθεροι.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σημειώθηκαν επίσης, ως συνήθως, διάφορες επιθέσεις σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους, εκ των οποίων σημειώσαμε τις εξής:

3 επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς στις τράπεζες Banco Estado, BΒVA και BCI σε περιοχές της πρωτεύουσας Santiago από τις 7 έως 11 Φεβρουαρίου, ενέργειες για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το 'Κομάντο 8 Δεκέμβρη'.

– Επίθεση με μικρής ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό τη νύχτα της 21ης Μάρτη έξω από ένα πολιτισμικό ινστιτούτο των Η.Π.Α. στην πόλη Vina Del Mar, λίγες μόνο ώρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμ(ι)α στην πρωτεύουσα Santiago. Σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές χωρίς κάποιο τραυματισμό.

Εμπρησμός με λάστιχα και εύφλεκτο υγρό μεγάλου μέρους μιας αρένας ταυρομαχιών στην περιοχή Lo Narváez του Quilpué, στις αρχές Μάρτη. Οι εμπρηστές άφησαν για υπογραφή το σύνθημα 'No mas maltrato animal' δηλαδή, 'Όχι άλλη κακοποίηση των ζώων', υπογεγραμμένα με άλφα-σε-κύκλο.

– Επίθεση ομάδας συγκεντρωμένων στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο (USACH) εναντίον μπάτσων με μολότοφ και πέτρες στις 23/3, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία των αδερφών Vergara και μερικούς μήνες μετά την καταστολή εναντίον αναρχικών και τη σύλληψη 14 ατόμων για την “Υπόθεση Βόμβες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *