Πόσο Μακριά είναι τελικά η Χιλή;

Κατασταλτικές επιχειρήσεις του Χιλιανού κράτους ενάντια σε αναρχικούς αγωνιστές.

 

Κατασταλτικό πογκρόμ με στόχο αναρχικούς, αντιεξουσιαστές και καταληψίες πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Σαντιάγκο και Βαλπαραΐσο, στις 14 Αυγούστου. Η επιχείρηση που διεξήχθη στις 7 το πρωί ήταν εντυπωσιακά σχεδιασμένη και ουσιαστικά προαναγγελμένη από τα media εδώ και καιρό. Περιελάμβανε εισβολή 200 ανδρών των ειδικών δυνάμεων σε 19 συνολικά σπίτια και σε καταλήψεις, από όπου απήχθησαν υπό την απειλή πολυβόλων συνολικά 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για “συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις” και επιθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε πολυεθνικές, αστυνομικά τμήματα, τράπεζες, εκκλησίες και πρεσβείες. Συντονιστής και εντολέας της επιχείρησης ‘Salamandra’ ο ειδικός εισαγγελέας Alejandro Pena, ο οποίος βασίζει την αρρωστημένη του έμπνευση σε στοιχεία όπως παρακολουθήσεις, αναλύσεις, συστήματα υποκλοπών και βιντεοσκοπήσεων, αλλά και βιβλία, φωτογραφίες, γραπτά, τηλεφωνικές υποκλοπές, στυλό, βίντεο, αφίσες. Αποδείξεις, δήλαδή, μηδέν.

Μία από τις επιδρομές έγινε από την -εκπαιδευμένη από το FBI για την καταστολή εξεγέρσεων- ομάδα PDI, η οποία εισέβαλε πυροβολώντας στην κατάληψη Sacco y Vanzetti. Οι γείτονες, ακούγοντας τις φωνές των νέων από την αυλή και τα παράθυρα, ήταν μάρτυρες του πώς οι αστυνομικοί, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, τους έσυραν από το κτίριο και τους έβαλαν σε οχήματα της αστυνομίας, οδηγώντας τους σε άγνωστο προορισμό. Η αστυνομία προχώρησε έπειτα σε απειλές προς τους γείτονες, οι οποίοι φοβήθηκαν να παρουσιαστούν ως μάρτυρες της βίαιης επιχείρησης η οποία υποστηρίχθηκε από δύο ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις και από άγνωστους, μάλλον ‘αγανακτισμένους’ πολίτες. Μία βδομάδα μετά την εισβολή, η αστυνομία ‘ανακάλυψε’ σακίδιο με ίχνη TNT, στο κτίριο της κατάληψης το οποίο η ίδια είχε σφραγίσει, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη, συνελήφθησαν 2 ακόμη άτομα, για φερόμενη συμμετοχή τους σε μια απαλλοτρίωση ενός φορτηγού το Σεπτέμβριο του 2009, που υποτίθεται ότι χρηματοδότησαν το “Εγκληματικό Σχέδιο”, όπως αποκαλεί ο Pena την υποτιθέμενη τρομοκρατική οργάνωση.

2 από τους συλληφθέντες, ο Rodolfo Retamales Leiva, γνωστός και ως “Heron”, και ο Pablo Morales, είναι πρώην μέλη της ριζοσπαστικής ομάδας Grupo Lautaro που την περίοδο 1973-1990 πάλεψε ενάντια στην χούντα του Πινοσέτ. Και οι δύο πέρασαν πάνω από 12 χρόνια στην φυλακή μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Τα ΜΜΕ φωτογράφισαν τους δύο άντρες ως τους “εγκέφαλους” πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις που καταλογίζονται σε όλους. Άλλοι σύντροφοι, είναι γνωστοί για τη δραστηριοποίησή τους σχετικά με δράσεις αντιπληροφόρησης σε κοινοτικά ραδιόφωνα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για κλοπή υλικού προς δημοσίευση, κατάσχεση βιντεοκαμερών και βιντεοταινιών, συμπεριλαμβανομένου του φιλμ της καταστολής της πρόσφατης διαδήλωσης στο κέντρο του Σαντιάγκο στη μνήμη του δολοφονημένου Jaime Mendoza Collio και σε αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατούμενους ιθαγενείς Mαπούτσε. Η “οικονομική υποστήριξη της τρομοκρατικής ομάδας” χρεώνεται από τους μπάτσους στους Oscar Omar Hermosilla και Carlos Riveros Luttge, ενώ γίνεται και αναφορά σε ‘εμβάσματα’ από χώρες όπως η ελλάδα, η αργεντινή, το μεξικό κι η ιταλία.

“Είμαστε ο στόχος που επιλέχθηκε για να αποσιωπηθεί η τραγωδία των 33 ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους, θύματα της εκμετάλλευσης των ισχυρών, και η απεργία πείνας που κάνουν οι σύντροφοι Μαπούτσε, αγωνιζόμενοι για τη γη που τους ανήκει”. “Η πολιτική και δικαστική σκευωρία είναι προφανής, η κατασκευή μιας παράνομης ‘τρομοκρατικής’ οργάνωσης στην οποία υπάρχουν ηγέτες είναι σχιζοφρενική. Εμείς, ως αντιεξουσιαστές ή αναρχικοί δεν πιστεύουμε, ούτε υπακούμε σε ιεραρχίες, ακόμα λιγότερο σε εντολές. Αυτό που ο εισαγγελέας Pena ονομάζει χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ονομάζεται διεθνιστική αλληλεγγύη. Αυτό που η αστυνομία ονομάζει ‘κέντρα εξουσίας’ είναι σπίτια όπου φτιάχνονται βιβλιοθήκες και καλείται ο κόσμος να αντιμετωπίσει την σημερινή πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και της ανοησίας, όπου χτίζονται κοινωνικές σχέσεις μακριά από την εμπορευματοποίηση, που στηρίζονται σε αξίες όπως η αλληλεγγύη, οι σχέσεις οριζόντιου χαρακτήρα, η αμοιβαία στήριξη και η αυτοδιαχείριση”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συμμετέχοντες 3 χώρων και καταλήψεων που δέχτηκαν εισβολές, συλλήψεις και κατασχέσεις.

Τελικά, 8 από τους 14 αρχικούς συλληφθέντες προφυλακίστηκαν μέχρι τη δίκη, ενώ οι υπόλοιποι 6 αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από την χώρα, απαγόρευση να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, εβδομαδιαία παρουσία στις τοπικές αρχές, απαγόρευση να επισκεφθούν κρατουμένους, και τα κοινωνικά κέντρα και τις καταλήψεις όπου εισέβαλε η αστυνομία. Δεκάδες ήταν και οι συλλήψεις που ακολούθησαν τις οργισμένες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που έγιναν στο Σαντιάγο.

“Καθώς βγαίναμε από την αίθουσα του δικαστηρίου καταφέραμε να ακούσουμε τις κραυγές γεμάτες οργή και θυμό από τους ανθρώπους μας. Κραυγές που μας συγκίνησαν βαθιά και μας έδωσαν δύναμη για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Δεν είμαστε μόνοι! Οι πράξεις και η στάση σας με γεμίζει με υπερηφάνεια![…] Ο αγώνας ενάντια στην κυριαρχία είναι ασυμβίβαστος ανεξαρτήτως των συνεπειών. Περήφανη για αυτό που είμαι και για τους συντρόφους μου, αγκαλιάζω κάθε ενέργεια αλληλεγγύης και εξέγερσης. Δε θα με κάνουν να σωπάσω. Το άτομο όσο κανένας άλλος μπορεί και πρέπει να πολεμήσει για την ελευθερία του, παρακινημένος πρώτα από όλα από την καρδιά του. Ας προστατεύσει η άγρια φύση τις γάτες που τρέχουν στις στέγες των σπιτιών και ας μην έρθει ποτέ η νύχτα των κακών οιωνών. Προς όλους, για τώρα και για πάντα : “Ούτε θεός ούτε αφέντης” Με μια καρδιά κομμάτια, που χτυπά όμως δυνατά όσο ποτέ!! Να βάλουμε τέλος σε κάθε επιβολή εξουσίας , να ζήσουμε την αναρχία.” γράφει η Monica Caballero, κρατούμενη στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας των γυναικείων φυλακών του Santiago.Ολόκληρο το γράμμα στο http://tinyurl.com/289vy6l

Στις 20 Αυγούστου εξερράγη μια βόμβα σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου πολυτελείας χωρίς τραυματισμούς, ενώ άλλες 3 σε διάφορους στόχους εξοδετερώθηκαν. Στο χώρο των επιθέσεων είχαν αφεθεί φυλλάδια που καταφέρονταν ενάντια στον εισαγγελέα Pena και εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους αναρχικούς και τους αγωνιστές mapuche.

Στις 26 Αυγούστου, τα μέλη 9 ενόπλων ελευθεριακών ομάδων, δημοσίευσαν ανακοίνωση (ολόκληρη μπορεί να βρεθεί εδώ http://tinyurl.com/2dvk95u ) στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν πως κανείς συλληφθείς δε σχετίζεται μαζί τους, ουδέποτε έχουν βρεθεί στις καταλήψεις και αποκηρύσσουν τη σκευωρία εναντίον των 14.

Πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης, αντιπληροφόρησης και επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί εκτός απ’ τη χιλή στην αργεντινή, την ισπανία, την καταλωνία και την ελλάδα.

«Κάνουμε μια χειρονομία αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που σήμερα βρίσκονται σε σύγκρουση με το Κράτους και το Κεφάλαιο. Δυνατά, τους λέμε, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος με επικίνδυνες στροφές με απότομη κλίση. Λευτεριά στους φυλακισμένους αυτού του επαίσχυντου μιντιακού-δικαστικού θεάτρου. Ο καθένας(με τους δικούς του) ας βρει τη δική του μέθοδο του αντίστασης και δημιουργίας, με στόχο μια νέα κοινωνία.»
Απόσπασμα κειμένου συντρόφισσών και συντρόφων από την χιλή.

Από την Θεσσαλονίκη ως το Santiago,
η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

24/11/2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *