Στην τηλεοπτική δημοκρατία οι αγωνιζόμενοι δεν είναι πια ύποπτοι. Είναι ένοχοι!

Τις τελευταίες μέρες είμαστε όλοι μάρτυρες ενός ακόμα σκηνικού τηλεκανιβαλισμού, με τίτλο ‘εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα’. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 10 Απριλίου, η αντιτρομοκρατική , σε μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού, συλλαμβάνει συνολικά 6 άτομα, όλα γνωστά για τη δραστηριοποίησή τους στον ευρύτερο αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ φημολογούνται και νέα εντάλματα.

Τα τσακάλια της ΕΛ.ΑΣ σκηνοθέτησαν και οι ρουφιάνοι των ΜΜΕ εκτέλεσαν ένα σκηνικό που θα ζήλευε και το χόλυγουντ: αρχικά δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα συντρόφων που τελικά δεν είχαν προσαχθεί καν, τα σπίτια όλων των συλληφθέντων αναβαθμίζονται σε ‘γιάφκες’, γίνεται εισβολή στο σπίτι του ενός συλληφθέντα με βαριοπούλες και κρότου λάμψης ενώ υπήρχαν τα κλειδιά, γράφονται σε blogs εμετικά σχόλια για την εμφάνιση της (εγκύου) Π. Ρούπα , ο Νίκος Μαζιώτης προβιβάζεται ως ‘αρχηγός’ από κει που αναφερόταν ως ‘μειωμένης αντίληψης άτομο’, ενώ τα ‘αδιάσειστα στοιχεία’ που αναφέρουν οι επαγγελματίες ψεύτες είναι κάτι σκουριασμένες σφαίρες 5ετίας που δεν είναι καν από καλάσνικοφ, μαρτυρίες πως ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής παρακολουθεί τον Σταθόπουλο να πυροβολεί στον Υμηττό αλλά μετά δεν ξέρουν πού είναι η γιάφκα, μερικές καλαμωτές περιφράξεις που φτάνουν να γεμίζουν ολόκληρα 4λεπτα ρεπορτάζ, εικόνες ποδηλάτων και καφετιέρων ως ‘εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθουν για την κατασκευή εκρηκτικών’, ψεύτικες συνομιλίες που τους εμφανίζουν να γελάνε με το θάνατο του 15χρονου αφγανού και φτάνουν ως τα πρωτοσέλιδα, την ίδια ώρα που πολιτικά κείμενα και βιβλία προβάλλονται ως αποδεικτικά στοιχεία συμμετοχής σε ένοπλη οργάνωση, ενώ τα τελευταία κατορθώματα των μάγων της είδησης συμπεριλαμβάνουν αυτοκίνητα-κινητές γιάφκες και οπαδούς της ΑΕΚ να φέρονται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ‘συνωμοσία πυρήνων των βεγγαλικών’ και πολλά πολλά ακόμη που δεν έχουν επακριβώς καταγραφεί γιατί προσπαθούμε να βλέπουμε όσο λιγότερη τηλεόραση γίνεται.

Η χρονική συγκυρία που συμβαίνουν τα παραπάνω δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε και μας εκπλήσσει. Μέσα σε όλη την τελευταία περίοδο της «κρίσης», της ενορχηστρωμένης δηλαδή επίθεσης της κυριαρχίας εναντίον κατ’ αρχάς των κομματιών που της αντιστέκονται, αλλά και γενικότερα ολόκληρης της κοινωνίας, (όπου το υπάρχον σύστημα προσπαθεί να αναδιοργανωθεί και να ξεπεράσει διάφορες «αρρώστιες» όπως το 8ώρο, την ασφάλιση και άλλες κατακτήσεις) τέτοιες κινήσεις που κλέβουν τις εντυπώσεις είναι απαραίτητες ώστε να στραφεί το βλέμμα μακριά από τα πραγματικά ζητήματα. Ας μην ξεχνάμε πως η προηγούμενη υπερπαραγωγή με τίτλο ‘εξάρθρωση της συνωμοσίας πυρήνων της φωτιάς’ έγινε ελάχιστες μέρες πριν από τις εκλογές, όταν ο περιπλανώμενος θίασος της αντιτρομοκρατικής εισέβαλε σε σπίτι στο Χαλάνδρι και -αφού το βάφτισε κι αυτό γιάφκα- συνέλαβε 5 άτομα και προφυλάκισε τα 3. Αντίστοιχα, στις 3 Μαρτίου ανακοινώθηκαν νέα οικονομικά μέτρα, τα οποία περιλάμβαναν μείωση μισθών και αύξηση των φόρων. Τα Μ.Μ.Ε. επέλεξαν “τυχαία” να προβάλουν την πασίγνωστη πλέον τσόντα. Και λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση όρων του “μηχανισμού στήριξης” του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής ένωσης,με την επίκληση κάποιων δήθεν στοιχείων που βρέθηκαν μετά την δολοφονία του αναρχικού συντρόφου Λάμπρου Φούντα, φτάνουμε στο σήμερα.

Σε αμφότερες τις περίφημες ‘εξαρθρώσεις’ ακολουθείται μια πολύ απλή τακτική: δεν έχει σημασία αν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία. Καθένας που έχει σχέση φιλική, συντροφική ή συγγενική, κάποιος που έχει δανείσει ένα βιβλίο ή κάποιος που έχει κάνει επίσκεψη σε σπίτι υποτιθέμενου “τρομοκράτη” είναι και αυτός ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Άποψή μας είναι, πως η εξουσία έχει θέσει σαν πρωταρχικό της στόχο, να σπείρει ένα διάχυτο αίσθημα φόβου. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο βάρος αυτής της υπόθεσης, έχει πέσει στους ώμους των ίδιων των κατηγορουμένων. Όμως αυτή η πρωτοφανής κατασταλτική εκστρατεία των τελευταίων μηνών, δεν σταματά σε όσους έχουν πάρει τα όπλα. Είναι πια προφανές πως η στόχευση τους είναι ευρύτατη και το μήνυμα ξεκάθαρο: ‘προσέξτε σε ποια σπίτια πηγαίνετε, ποιους συναναστρέφεστε, σε ποιες πορείες πηγαίνετε και με ποιο τρόπο διαδηλώνετε και κυρίως τι λόγο και ποια μέσα χρησιμοποιείτε για τη δράση σας. Οποιοσδήποτε ξεπερνά τα όρια της μη-βίας που έχει ορίσει το καθεστώς, πλέον δεν είναι ύποπτος, αλλά ήδη ένοχος!’

Η συλλογικοποίηση των εξεγερμένων ατομικοτήτων σε καιρό έντονης κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, είναι ο εφιάλτης των αφεντικών και αυτό προσπαθούν λυσσαλέα να προλάβουν. Η συνταγή, άλλωστε, δεν προέρχεται από ελληνικούς εγκεφάλους, έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία, όπου ο εισαγγελέας Marini προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, έφτασε να κατασκευάσει ολόκληρες φανταστικές “αναρχικές τρομοκρατικές οργανώσεις” που δεν υπήρχαν, και να συντάξει καταλόγους δεκάδων ενταλμάτων που αφορούσαν ενεργούς αγωνιστές, με βάση αυτές.

Από τις πρώτες ώρες του κατασταλτικού και επικοινωνιακού οργίου, έχουν υπάρξει διάφορες κινήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους διωκόμενους αναρχικούς. Συγκεκριμένα, οι γυμνοσάλιαγκες ρουφιάνοι που έτρεξαν να τραβήξουν τα πρώτα ‘καυτά πλάνα’ από τις ‘γιάφκες’ με τις τοστιέρες και τα φυλλάδια, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και γρονθοκοπήθηκαν από κόσμο που αρνήθηκε να μείνει καρφωμένος στο καναπέ του. Την Τρίτη 13 Απρίλη πραγματοποιήθηκε 3ωρη κατάληψη στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με στόχο την καταγγελία των δημοσιογράφων ως ουσιαστικών εκτελεστών της κρατικής στρατηγικής και προπαγάνδας, ενώ κατάληψη έγινε και στα γραφεία της εφημερίδας ‘Ταχυδρόμος’ στο Βόλο και του τηλεοπτικού σταθμού Creta tv στο Ηράκλειο. Επίσης, για μέρες τώρα, συγκεντρωμένος κόσμος στα δικαστήρια της ευελπίδων συγκρούεται με τους μπάτσους προσπαθώντας να πλησιάσει τους συλληφθέντες και την Πέμπτη 15/4 επιτέθηκε και έσπασε τηλεοπτικό συνεργείο του ALPHA. Η κοινωνική νομιμοποίηση της ξεδιάντροπης κρατικής επίθεσης στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα media και πουθενά αλλού. Χωρίς την προσυμφωνημένη επιχείρηση ψευδολογίας τους, αμφιβάλλουμε αν θα είχαν γίνει καν συλλήψεις…

Το έχουμε ξαναπεί: η πληροφόρησής μας και της κοινωνίας γενικότερα δε γίνεται να βασίζεται σ’ αυτούς τους τσανακογλύφτες. Οφείλουμε μεν να τους ξεμπροστιάζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε, να τους χαλάμε τη σούπα και να τους σαμποτάρουμε με κάθε τρόπο, όμως αυτό από μόνο του δε φτάνει. Κάθε ρήγμα που δημιουργείται στην κυριαρχία πρέπει με κάποιο τρόπο να αναπληρώνεται. Από τη στιγμή που μιλάμε για πολυμορφία στο λόγο και τη δράση μας, ή θα φτιάξουμε τις δικές μας δομές και υποδομές αντιπληροφόρησης ή θα επιτρέπουμε στον κάθε σόμπολο και πρετεντέρη να μας πιπιλίζουν τα μυαλά με την προπαγάνδα του αστυνομικού κράτους. Η απάθεια και η σιωπή (ειδικά σε αυτήν την πόλη) μπροστά στην παρέλαση της ιδεολογικής επίθεσης της δημοκρατίας πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.
Η αστική νομιμότητα δε μας αφορούσε ουδέποτε. Έτσι δε μας απασχολεί και δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα του ψευτοδιλήμματος ‘αθώοι ή ένοχοι’ σχετικά με τους συλληφθέντες συντρόφους. Είναι έτσι κι αλλιώς ‘ένοχοι’ στη συνείδησή μας για τους αγώνες ενάντια στο σάπιο αυτό κόσμο, κι εμείς είμαστε συνεργοί τους.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕΣ’ ΤΟ ΦΟΒΟ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

15/4/2009
Ομάδα αντιπληροφόρησης Κακά Μαντάτα

Y.Γ. την αμέριστη αλληλεγγύη μας τόσο στους 2 συντρόφους που δικάζονται αύριο για την σύγκρουση με δυνάμεις της ομάδας Ζ, όσο και στους συλληφθέντες στο Ηράκλειο.

2 thoughts on “Στην τηλεοπτική δημοκρατία οι αγωνιζόμενοι δεν είναι πια ύποπτοι. Είναι ένοχοι!”

  1. stamatiste epitelous na ksespate panw se kapoious pou de ftaine.i sxoli dimosiografias k m.m.e. exei ektos twn allwn kai pollous foitites , oi opoioi exoun sterisei to eisodima twn goniwn tous gia na mpoun sti sxoli, douleyontas kai parallila spoudazontas.den eimaste oloi idioi…!anagnwrizw oti yparxoun polloi ”lathos” dimosiografoi , omws aytos den einai logos gia na kratate ti sxoli mas kleisti…katalavete to…de ftaime emeis gia osa ginontai ston kosmo….!ti deytera elpizw kai eyxomai na mporesw na kanw mathima kai na mporesete kai eseis na asxolitheite me ayta pou thelete…oxi omws kat ayton ton tropo.

  2. Ελένη, δεν νομίζω πως προσωπικά μπορώ να βάλω στην ίδια κλίμακα το βασανισμό και τις απειλές, την δυσφήμηση και την φυλάκιση (μάλλον για μια ζωή) 6 ανθρώπων που αγωνίζονται για να καταστρέψουν το υπάρχον καταπιεστικό σύστημα με δύο χαμένες μέρες μάθημα.
    Κοίταξε αν θες την κεντρική σελίδα του athens.indymedia.org ώστε να βρεις τα γράμματα των διωκόμενων για την υπόθεση του Ε.Α. και κείμενα αλληλέγγυων αν θέλεις να πάρεις μερικές παραπάνω πληροφορίες για τους λόγους που είχε γίνει κατάληψη στην σχολή σου…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *