Νέα από εδώ… (Σεπτέμβρης-Οκτώμβρης)

9 Σεπτεμβρίου: Οι ιδιοκτήτες αστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) της Χίου επικήρυξαν με 1000 ευρώ τους γκραφιτάδες που έβαφαν με σπρέι τα λεωφορεία τους. Οι ανεκδιήγητοι τύποι, που έχουν αναλάβει και τις σχολικές μεταφορές στο νησί, υποστηρίζουν ότι οι διαφημίσεις που “στολίζουν” τα λεωφορεία στο εξωτερικό τους καταστράφηκαν από “κουκουλοφόρους” προκαλώντας απώλεια εσόδων για την  εταιρεία. Τελικά αυτό το παραμύθι από το Φαρ Ουέστ, δεν υιοθετείται μόνο από τον Χρυσοχοίδη…

16 Σεπτεμβρίου: Το Δεκέμβριο του 2003,  ο εικοσιδυάχρονος Ηρακλής Μαραγκάκης δολοφονείται από τα  ένστολα καθάρματα της ΕΛ.ΑΣ έξω από τα  Ανώγεια στο Ηράκλειο Κρήτης. Μόλις γνωστοποιείται η είδηση, φίλοι και συγγενείς του Ηρακλή συγκεντρώνονται αυθόρμητα και επιτίθενται στο κτήριο που τότε στέγαζε την ασφάλεια και συγκρούονται με ένστολους και με ασφαλίτες. Σπάζονται μερικά ασφαλίτικα και τζάμια του κτιρίου και οι μπάτσοι συλλαμβάνουν 6 άτομα για τα επεισόδια. Πέντε σχεδόν χρόνια μετά από τη εναντίον τους ποινή οι έξι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν  μια νέα  κατηγορία. Η Ελληνική αστυνομία απαιτεί δικαστικώς  από τους έξι, αποζημιώσεις  ύψους 30.000 ευρώ (!) για τις φθορές στα ασφαλτικά της και το κτίριο της ασφάλειας. Αυτή τη μέρα γίνεται συζήτηση για αυτή την υπόθεση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου οπότε και αναβάλλεται για το Δεκέμβρη του 2010. Η είδηση είναι από την εφημερίδα δρόμου Άπατρις.

22 Σεπτεμβρίου:  Πραγματοποιείται συγκέντρωση που είχε καλεστεί από την “πρωτοβουλία αγώνα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και το νέο π.δ. λεηλασίας του Υμηττού”, ως απάντηση στις τελευταίες κινήσεις (κατά τα τέλη Αυγούστου) του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προώθηση των σχεδιασμών του πάνω, μέσα και πέριξ του Υμηττού, μπροστά στη βουλή.

20 Σεπτεμβρίου: Με εντολή του Δήμου της Δάφνης, και με την παρουσία μπάτσων που τους απειλούσαν με όπλα, πάνω από 100 Κούρδοι στη Δάφνη διώχτηκαν από τα σπίτια τους. Παρόλο που οι πρόσφυγες από το Β. Ιράκ πλήρωναν ενοίκιο για τα σπίτια αυτά, και είχαν και αποδείξεις (φυσικά αθεώρητες και χωρίς ημερομηνία) για ποσά από 150 – 1000 ευρώ το μήνα,  τους έδιωξαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο αντιδήμαρχος Αγ. Δημητρίου Θεόφιλος Αναστασιάδης ισχυρίστηκε σε καθεστωτικά μέσα, ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες από τη γειτονιά και από το διπλανό σχολείο για τα προβλήματα υγιεινής που προκαλούσαν οι πρόσφυγες. Χρύσωσε μάλιστα το χάπι, λέγοντας πως οι Κούρδοι είναι θύματα εκμετάλλευσης και παρόλο που τους ξεσπίτωσαν, θα τους φιλοξενήσουν για 2,3 μέρες στις δημοτικές κατασκηνώσεις στη Ραφήνα! Βέβαια πέρα από αυτές τις θεαματικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις, ξέρουμε πολύ καλά ότι κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για το που θα στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι.

2 Οκτωβρίου: Ο 70χρονος Ιταλός αναρχικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Alfredo Maria Bonanno και ο 46χρονος Χρήστος Στρατηγόπουλος συλλαμβάνονται για ληστεία τράπεζας στα Τρίκαλα αφού πέφτουν σε μπλόκο αστυνομικών στην οδό Τρικάλων Καλαμπάκας. Την εκτίμηση μας σε αυτούς τους ανθρώπους που ακόμα και σε αυτές τις ηλικίες δε διστάζουν να πράξουν το αδύνατο.

16 Οκτωβρίου: Πραγματοποιούνται συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, που απεργούν ενάντια  στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, και ματατζήδων. Σκοπός είναι η πώληση του λιμανιού στην κινέζικη εταιρία COSCO και η σύμβαση παραχώρησης συνοπτικά προβλέπει την εκδίωξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, την εξολοκλήρου διαχείριση του εισαγωγικού-εξαγωγικού εμπορίου, με 50ετή σύμβαση, από το μονοπωλιακό ναυτιλιακό κολοσσό, την «εθελούσια αποχώρηση» του προσωπικού του ΟΛΠ με την πρόωρη συνταξιοδότηση και τη μετάταξή τους πράγμα που αυτόματα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα βρίσκονται στον ΟΛΠ μέχρι τον Ιούνη του 2010. Και αυτό, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους νεοπροσλαμβανόμενους – αλλά και αυτούς που θα προσλάβει ο «ανάδοχος» – των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι αυτά που προβλέπει η «αγορά». Εντωμεταξύ ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου, Μίχαλος, ζητάει να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες των εργαζομένων και να τεθεί σε ισχύ η απόφαση που είχε εκδώσει το 2008 το Εφετείο Πειραιά, όταν χαρακτήρισε και τότε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, απαγορεύοντας και μελλοντικές απεργίες με παρόμοια αιτήματα.
Με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο συμφωνεί και η Διεθνής Ναυτική Ένωση που εκπροσωπεί εφοπλιστές και πολυεθνικές, απαιτώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για την επιβολή της ‘”έννομης τάξης”.

19 Οκτωβρίου: 3 συνδικαλιστικές παρατάξεις πανεπιστημιακών του ΑΠΘ [ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και της ΝΔ] κατέθεσαν στη Σύγκλητο κοινό κείμενο ενάντια στο πανεπιστήμιο άσυλο. Είναι οι παρατάξεις που κυριαρχούν και συνεργάζονται σήμερα στη ΠΟΣΔΕΠ. Βέβαια άλλο που δε θέλει ο Μάνθος να κινήσει διαδικασίες ώστε να μπορεί να χειρίζεται το ζήτημα πιο εύκολα καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απειλήσει εγχειρήματα στο χώρο του πανεπιστημίου λέγοντας πως θα φέρει τα ματ. Πιο πρόσφατα παραδείγματα η κατάληψη πρυτανείας σε αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα που πραγματοποιήθηκε πέρσι το Μάρτη, και το κατειλημμένο βαγόνι όπου λειτουργεί ο αυτοοργανωμένος ραδιοφωνικός σταθμός Radio Revolt. Ολόκληρο το κείμενο μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα http://fylaxi.blogspot.com

– Καταγγέλλεται από εκπαιδευτικούς μέσω του  athens.indymedia.org βασανισμός 17χρονου μαθητή από τον Κορυδαλλό στην Αθήνα, μέσα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Συγκεκριμένα “τον πάστωσαν στο ξύλο, αφού τον έκλεισαν σε δωμάτιο στο Αστυνομικό Τμήμα κ τον διέταξαν να ξεγυμνωθεί. Ταυτόχρονα του ξυλοδαρμού τον απειλούσαν πως, αν μιλήσει γι’ αυτό, θα του φορτώσουν τα καμένα”. Αναφέρεται επίσης στην καταγγελία πως “δυστυχώς η μητέρα δε θέλει συνέχεια. Oι συμμαθητές όμως ξέρουν. Δεν είναι πρωτοφανές. Όλοι ξέρουμε παρόμοιες ιστορίες με ξυλοδαρμούς κ εξευτελισμούς νεαρών παιδιών μας, γειτόνων, μαθητών μας και οι απειλές τους σε νέα παιδιά  ή ο φόβος των γονιών, παρέας κ.λπ. να προχωρήσουν [σε τι? θα δικαιωθεί…κάνεις?] απλά και μόνο δυναμώνει το ΜΙΣΟΣ, όλων μας. Και το ξέρουν, το λένε μέσα και έξω τους.. και οι κόλακες και στυλοβάτες τους, οι εκάστοτε, δεν αρκούν -σήμερα κάποια Σπυροπούλου στη City press προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικό των μπάτσων που ντρέπονται για το επάγγελμα τους”.

– “Είμαστε πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράν, προστατευόμενοι από το ειδικό καθεστώς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Για τους Πρόσφυγες. Δε μπορούμε να επιστρέψουμε στο Ιράν καθώς κινδυνεύουμε με φυλάκιση ή ακόμα και καταδίκη σε θάνατο, ούτε να φύγουμε νόμιμα σε άλλη χώρα. Παρά την αναγνώριση μας ως πολιτικούς πρόσφυγες, το ελληνικό κράτος αρνείται να μας αποδώσει τα νόμιμα δικαιώματά μας ενώ ταυτόχρονα εισπράττει ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίς όμως να διοχετεύει τα χρήματα σε εμάς. Απαιτούμε να εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και το ελληνικό κράτος να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα (λευκή κάρτα, ταξιδιωτικά έγγραφα). Ζητούμε τη βοήθεια και την υποστήριξη ατόμων και οργανώσεων στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ξεκινάμε απεργία πείνας από το Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας”. Κείμενο των πολιτικών προσφύγων. Στις 29/10, στις 7:20 το βράδυ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο ένας από τους απεργούς πείνας, καθώς ήταν σε άσχημη κατάσταση, είχε πόνους στα νεφρά, έκανε εμετό αίμα και ουρούσε αίμα. Το ασθενοφόρο ήρθε και τον πήρε από τα Προπύλαια και τον μετέφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οι γιατροί του έδωσαν κάποια φάρμακα. Αργά το βράδυ, ο Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας επέστρεψε στα Προπύλαια και θα συνεχίσει ακάθεκτος την απεργία πείνας μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, όπως ο ίδιος αποφάσισε. Λειτουργεί η ιστοσελίδα http://iranianrefugeesfromtipf.blogspot.com/ όπου υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τον αγώνα τους.

20 Οκτωβρίου: Ο υπουργός “προστασίας του πολίτη” ανακοινώνει την εφαρμογή του σχεδίου που είχε αρχίσει να συζητιέται πριν από το καλοκαίρι και με την αρχή της εφαρμογής των αντιμεταναστευτικών πολιτικών από την κυβέρνηση της ΝΔ, για την πρόσληψη μεταναστών στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ.. Η εφαρμογή ξεκινά από το αστυνομικό τμήμα Αγ. Παντελεήμονα, στη γειτονιά που είχε συμβολοποιηθεί ως η γειτονιά των φασιστών στην Αθήνα, με τις συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής και τα πογκρόμ μπάτσων και φασιστών εναντίον μεταναστών όπως και την συντονισμένη επίθεσή τους με μολότοφ στην αντιφασιστική πορεία της 7/7. Αυτό που προβάλλεται είναι πως η κίνηση γίνεται για να “εξυπηρετούνται” καλύτερα οι μετανάστες στα τμήματα όπου φυλακίζονται. Οι τεχνικές αφομοίωσης καλά κρατούν… Τώρα θα υπάρχουν και μετανάστες που θα υπερασπίζονται το θεσμό της Αστυνομίας ως “ντόπιοι” πλέον, πράγμα που θα λειτουργήσει βοηθητικά στην εσωτερίκευση της καταστολής, όπως έχει συμβεί άλλωστε και στα εκσυγχρονισμένα κράτη τα οποία το ΜΠΑΤΣΟΚ αντιλαμβάνεται ως φωτεινό παράδειγμα. Βολεμένοι όλων των χωρών κρεμαστείτε.

– Για άλλη μια φορά πραγματοποιούνται συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων της περιοχής του Γραμματικού που αντιδρούν στην κατασκευή χωματερής και μπάτσων. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν κάτοικοι προσπάθησαν να αποτρέψουν τη διέλευση μηχανημάτων προς το χώρο όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η χωματερή. Τα μηχανήματα επιχείρησαν να φτάσουν στο σημείο, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία του ΧΥΤΑ, πολύ νωρίς το πρωί. Την ίδια μέρα έγινε και πορεία μαθητών σχετικά με το ζήτημα.

24  Οκτωβρίου: Απεργία πείνας κηρύττουν 30 μετανάστες στα αστυνομικά κρατητήρια της Δραπετσώνας. Διαμαρτύρονται, καθώς παρά τις υποσχέσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη περί άμεσης απελευθέρωσης 1.200 παράνομων μεταναστών, η δική τους κράτηση επεκτείνεται για έξι μήνες. Επιπλέον διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους όπου τους έχουν στοιβαγμένους.

27 Οκτωβρίου: “Τρεις ενήλικοι και πέντε παιδιά πνίγηκαν στο ανατολικό Αιγαίο πέλαγος σήμερα Τρίτη 27 Οκτώβρη όταν μια μικρή βάρκα που μετέφερε 17 μετανάστες χωρίς χαρτιά από το Αφγανιστάν χτύπησε σε βράχους κοντά στην ακτή και βυθίστηκε. Εννέα επιζώντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το νέο ναυάγιο έγινε στις 8 το πρωί όταν το μικρό σκάφος χτύπησε στους βράχους στην περιοχή Κόρακας στη βορειοανατολική ακτή της Λέσβου. Οι νεκροί ήταν τρεις γυναίκες και πέντε παιδιά. Οι επιζώντες είναι επτά άνδρες, μια γυναίκα και ένα παιδί. Περίπου 5.500 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Λέσβο στους πρώτους οκτώ μήνες του 2009, ενώ περισσότεροι από 13.000 κατά το 2008. Σήμερα επίσης εντοπίστηκαν 45 μετανάστες χωρίς χαρτιά εγκαταλειμμένοι από τους δουλεμπόρους σε ένα ακατοίκητο νησάκι κοντά στην Ανάφη. Από το 1994, 492 μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν πνιγεί στο Αιγαίο, ενώ υπάρχουν 823 αγνοούμενοι, συνολικά 1315 θύματα της Ευρώπης-Φρούριο. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 82 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα ναρκοπέδια του Έβρου.” Από το δίκτυο www.clandestina.org. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ένας άνθρωπος που επέζησε το ναυάγιο φυλακίστηκε τις επόμενες μέρες στην Παγανή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *