Ησυχία,τάξη και ανασφάλεια…

Ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που μας ξαναφύσηξε -έπειτα από αρκετά χρόνια- το “σοσιαλιστικό αεράκι” !! Τα υπουργεία μοιράστηκαν. Υπουργοί, υφυπουργοί πήραν τις θέσεις τους, κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος, όλα καλά και εύκολα( γι’΄ αυτούς) αφού φρόντισαν για άλλη μια φορά να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η διαφορά που παρουσιάστηκε (ή θα παρουσιαστεί) στη ζωή μας με την “πράσινη δημοκρατία”, μηδενική. Το μόνο πράγμα που άλλαξε από την πρώτη στιγμή το Μπατσοκ  ήταν τον όνομα ενός υπουργείου. Το Υπουργείο Εσωτερικών μετονομάστηκε σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη(τι λεε ρε παιδί μου) και υπουργός αυτού  βαφτίζεται ο βραβευμένος από την CIA  Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Στα πλαίσια της “ανάπτυξης”  και φυσικά πάνω απ΄ όλα της ¨προστασίας του πολίτη ¨ ο Χρυσοχοίδης αποφάσισε πως καλό θα ήταν να εγκατασταθούν στα Εξάρχεια στρατιές από πράσινους μπάτσους.(αυτό εννοούσε ο Γιωργάκης το βλακόμουτρο προεκλογικά, όταν μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη).

Έτσι, με μια χολιγουντιανή εμφάνιση, το βράδυ της Πέμπτης 8 Οκτώβρη τα Εξάρχεια αποκλείστηκαν για πολλές ώρες από διμοιρίες των ΜΑΤ, μπάτσους από τις ομάδες Ζήτα και Δέλτα, ασφαλίτες και ότι άλλο είχε η ΕΛΑΣ για να κατεβάσει σε μία πλατεία και να δώσει μία παράσταση τρόμου. Επί πολλές ώρες πραγματοποιούνταν εξακριβώσεις στοιχείων και σωματικές έρευνες ενώ έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια δικαιολογία πέρα από το ότι ο κόσμος που υπέστη σε όλη αυτή την τρέλα, απλά βρισκόταν ή περνούσε από την πλατεία.

Την επόμενη μέρα, 9 Οκτώβρη, ο στρατός της χούντας κάνει πάλι την εμφάνιση του και ξανά αποκλείει την περιοχή ενώ το πανηγύρι το οποίο οργάνωσε ο Χρυσοχοίδης συνεχίζεται στα Εξάρχεια  και τις επόμενες μέρες.
Οι κάτοικοι της περιοχής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αίσχος που διαδραματίζεται στο χώρο που μένουν καλούν σε συγκέντρωση στις 10 Οκτώβρη, η οποία τελικά εξελίχτηκε σε αυθόρμητη πορεία κατά της μπατσοτρομοκρατίας.
Το γεγονός ότι ο Χρυσοχοιδης αποφάσισε ότι για την προστασία του πολίτη πρέπει να βάλει και ένα μπάτσο σε κάθε γωνία ή σε κάθε πλατεία διόλου μας φαίνεται περίεργο. Η καταστολή υπήρχε από πριν και υπάρχει και σήμερα και με όποιον τρόπο κι αν την εκφράζουν, πολύ ή λίγο, “με το γάντι” ή χωρίς θα είναι πάντα καταστολή.
Τα σχέδια για “δημοκρατία και πυγμή” λοιπόν που ανακοινώθηκαν από  τον Χρυσοχοϊδη, και οι τρόποι που εφαρμόστηκαν για την  “προστασία του πολίτη” είναι απλά το χρυσωμένο χάπι για τους φιλήσυχους και τους  “νοικοκυραίους”.

Τα Εξάρχεια αποτελούν εδώ και χρόνια ένα πεδίο συνεύρεσης και πολιτικών ζυμώσεων ατόμων που διαπνέονται από ιδέες ενάντια στο υπάρχον σύστημα ζωής (αν και  υπό τους υπάρχοντες όρους εκμετάλλευσης, σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας, ο όρος που ταιριάζει καλύτερα είναι επιβίωση αντί ζωής) και όχι μόνο, ειδικά σήμερα. Ο κόσμος  που δραστηριοποιείτε εκεί σήμερα είναι αρκετά ετερόκλητος σε σχέση με το ακριβές των ιδεών του. Ο αναρχικός/ αντιεξουσιαστικός “χώρος” έχει πολλά χρόνια ύπαρξης και δραστηριοποίησης στα Εξάρχεια(που και ο ίδιος είναι αρκετά ετερόκλητος στο εσωτερικό του) αλλά μέσα στην ποικιλομορφία αυτή προστίθενται οι πρωτοβουλίες κατοίκων, οι συνελεύσεις γειτονιάς και διάφορες ομαδοποιήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Παρά την “διαφορετικότητα” οι καθημερινές επαφές, οι πολιτικές ζυμώσεις και πολλά κοινά καθημερινά βιώματα έχουν δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος συνύπαρξης όλων των “τάσεων”. Έτσι καταλήγουμε ότι τα Εξάρχεια δεν είναι το γκέτο που η  εκάστοτε εξουσία  και μη, θέλει να προβάλει. Δεν είναι ούτε άβατο επίσης όπου οι αναρχικοί κάνουν ό,τι γουστάρουν. Βέβαια για όλους αυτούς που σκοπό έχουν να δυσφημίσουν(μμε,κομματικές ηγεσίες,”αγανακτισμένοι”),να καταστείλουν(μπάτσοι, κυβερνήσεις, παρακρατικοί) και να περιθωριοποιήσουν κινήματα,εστίες αγώνα και μορφές έκφρασης και αντίστασης τότε τα Εξάρχεια -και οποιοδήποτε τέτοιο άλλο μέρος – δεν είναι απλά άβατο . Είναι κόκκινη ζώνη.

Καιρό τώρα έχει χαθεί η αίσθηση ότι τα Εξάρχεια αποτελούν γκέτο όσο και αν η εξουσία  και τα παπαγαλάκια της θέλουν  να το παρουσιάζουν  ως τέτοιο. Για αυτό και η πρόσφατη παράσταση με το σολάρισμα των μπάτσων στην πλατεία και τις συνεχείς καθημερινές εξακριβώσεις . Για αυτό και οι έφοδοι σε μαγαζιά,για αυτό οι συλλήψεις και ο αποκλεισμός της περιοχής για πάνω από πέντε μέρες. Με τον αποκλεισμό και τους συνεχείς ελέγχους ο κόσμος θα κουράζονταν, θα ξενέρωνε και εν τέλει δε θα πήγαινε ξανά εκεί. Ένα παιχνίδι αντοχών με . Έτσι τα Εξάρχεια θα περιθωριοποιούνταν. Από μια ζωντανή γειτονιά με όλων των ειδών τις αντιστάσεις θα γίνονταν  “γκέτο” των λίγων που θα είχαν το κουράγιο να μείνουν και να ανοίξουν ένα πόλεμο με τους μπάτσους,κάτι πιο εύκολο να πολεμηθεί από τον κρατικό μηχανισμό που θέλει να πολεμά μεμονωμένα κ διασπασμένα. Πώς θα πολεμήσει όμως όλο το κόσμο που μένει και δραστηριοποιείται στη περιοχή; Ακόμα και αυτούς που ο ίδιος κατονομάζει πολίτες και με το νέο δόγμα ασφάλειας θα τους προστατεύσει. Εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: από ποιόν; Από τον εαυτό τους;Αστείο!

Όσο και αν το παρουσιάζουν σαν επιχείρηση “καθαρά Εξάρχεια” σε θεαματικό επίπεδο τους πληροφορούμε ότι τα Εξάρχεια είναι πεντακάθαρα και αν φεύγαν και οι δολοφόνοι των κατασταλτικών δυνάμεων δε θα υπήρχε ίχνος βρώμας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *